Den sista december 2013 upphörde KY (Kvalificerad Yrkesutbildning) som utbildningsform och ersattes av Yrkeshögskoleutbildning (YH).
Yrkeshögskolans utbildningar svarar mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden. Tanken bakom yrkeshögskolans utbildningar är att de ska finnas när och där de behövs. Det innebär att innehåll och inriktning på utbildningarna varierar, och att nya utbildningar inom yrkeshögskolan startar och gamla läggs ner allt eftersom behovet på arbetsmarknaden förändras.
Olika typer av YH-utbildningar
Påbyggnadsutbildning
Påbyggnadsutbildning, även kallad PU, är en gammal typ av yrkeshögskoleutbildning som hade sista start den 31 augusti 2009.
Kompletterande utbildning
Kompletterande utbildningar, KU, har fokus på ett ämnes- eller yrkesområde. Utbildningarna fungerar som komplement till gymnasial utbildning.
Läs mer om kompletterande utbildning
Lärlingsutbildning
Lärlingsutbildningar passar dig som helst lär dig genom praktisk erfarenhet.
Men, hette det inte KY-utbildning förut?
- Jo, ungefär så var det.
Dock styrdes KY- och YH-utbildningarna av olika lagar och förordningar vilket gjorde att de skiljde sig åt vid till exempel poängsystem och examensbeteckningar.
Den sista KY-utbildningen startade den 31 augusti 2009, vilket innebär att KY-utbildningar nu helt ersatts av YH-utbildningar. Här kan du läsa mer om KY-utbildningar