Sök utbildning 👉

FAQ - Utlandsstudier

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.


 

Sök bland besvarade frågor

Kategori

Antal frågor

Senaste frågorna inom FAQ - Utlandsstudier

Hur man ansöker till en kurs
Hej!!

hur ansöker man om en kurs??
Svar:

Hej!

Det var en väldigt bred fråga du ställde, så jag får svara väldigt utförligt. Vi driver inga utbildningar själva, vi är en sajt som samlar information om utbildning samt marknadsför olika skolor.

Att ansöka:

Universitet/högskola: Ansökan sker på antagning.se
Vuxenutbildning/Komvux: Via din hemkommun
Folkhögskola: Direkt till skolan (på hemsidan eller via ansökningsblankett per post)
Yh/Ky-utbildningar: Direkt till skolan
Yrkesutbildningar: Direkt till skolan
Utbildningar utomlands: Direkt till skolan/utlandsförmedlaren

Här kan du läsa mer om de olika utbildningstyperna.

Vänligen
Emma

Katalog med utbildningar
Hej kostar det att beställa katalog om olika utbildningar ?
Svar:

Hej!

Studentum.se har vi samlat tusentals eftergymnasiala utbildningar. Tyvärr har vi ingen papperskatalog innehållandes olika utbildningar. Vi har dock en tidning, Studentumguiden, som vi kan skicka till dig utan kostnad om du är intresserad. Denna innehåller artiklar och intressanta reportage om utbildning.

Om du hittar en utbildning på sajten som du är intresserad av, kan du med fördel fylla i en intresseanmälan. Då kontaktar skolan dig med mer information om den specifika utbildningen samt svarar på eventuella frågor du uppgett.

Vänligen,
Emma

Utbildning till Konditor
Har svårt att hitta bra info om hur man kan utbilda sig till konditor. Innan man börjar på gymnasiet är det lätt, men när man vill ha ett utbildning på högskola eller universitet verkar det ganska svårt. Hittar mest kurser som kostar väldigt mycket. Vad har ni för tips?
Svar:

Hej,

Visst är det så att e flesta utbildningar till konditor är av slaget yrkesutbildning, och dessa har valigast en avgift. Men söker man på Studentum efter konditor, kan jag ändå hitta utbidlningar dels på komvux, men även en som är av typen Yh-ubtbildning.

Denna typ av utbildning kostar inte, och du är berättigad till CSN-stöd. Du kan läsa mera om de olika utbildningarna på Studentum, samt lämna intresseanmälningar för de som intresserar dig.

Lycka till med dina framtida studier!
Studentum

Utbildningar till pilot
Hej!
Jag är intresserad av att läsa till pilot och det spelar ingen roll om det blir här i Sverige eller utomlands, vem kan jag vända mig till för att få information om var jag hittar utbildningar som leder till att man blir pilot?

Tack på förhand

Mvh: Farid
Svar:

Hej Farid,

Vad kul att du vill bli pilot. Idag finns det flera alternativa vägar att gå. På Studentum kan du finna flera skolor som erbjuder utbildningar till pilot, så väl i Sverige som utomlands. Det finns även utbildnignar som kombinerar studier i Sverige och utomlands.

Studentum kan du läsa mera om de olika pilotutbildningarna, och göra intresseanmälningar för de du finner som intressanta.

Lycka till!

Studentum

Utbildning till Kock
Hejsan!

Min stora dröm är att bli kock! och jag valde fel gymnasieutbildning. Så jag undrar om det finns någon utbildning som utbildar kockar från grunden?
Svar:

Hej,

Visst finns det grundutbildningar för dig som vill jobba som Kock. Du kan välja att läsa en bredare kockutbildning eller inrikta dig direkt, mot exempelvis kallskänka, gastronomisk kock och mycket mera.

Som en kock arbetar man med många olika beställningar samtidigt och mycket av tiden går åt till att ligga steget före och planera för att arbetet ska gå så snabbt som möjligt. Tidspress, snabbhet och effektivitet är tre starka egenskaper som en kock måste ha. Intresset för mat är givetvis också en viktig faktor inom arbetet.

Studentum kan du finna kockutbildningar som du kan läsa mera om samt göra intresseanmälningar till.

Lycka till!
Studentum

Utbildning till Inredningsarkitekt
Hej!
Går första året på gymnasiet (natur-estetiskt) och har börjat fundera över tankar om framtiden, jobb osv. Vad jag vill jobba med också vidare.
Vet ju vad jag är intresserad av och så men tycker att det är så himla svårt. Mina dröm jobb är inredningsarkitekt, smyckesdesigner.
I Umeå som jag bor i finns det en arkitekt utbildning men frågan är om jag kan gå det om jag senare vill jobba som INREDNINGSarkitekt. Vet inte om det är svårt att "bli" det heller.
Skulle nog tänka mig något som formgivare också! Inom de områdena iaf.
Finns det något tips på utbildningar? Håller på att googla sönder. :P
Tacksam för svar!
Svar:

Hej,

Vad bra att du redan börjar fundera inför dina framtida eftergymnasiala studier. På Studentum kan du finna flera utbildningar till inredningsarkitekt. Du kan dels läsa på distans, eller på plats i Sverige. Om du vågar pröva på att studera utomlands så finns det även möjlighet till det!

Om du hellre vill studera formgivning så kan du även finna sådana utbildningar på Studentum. En del av dessa inriktar sig mot ett område, som exempelvis textil.

Se till att läsa utbildningsinformationen för de utbildningar som intresserar dig och göra intresseanmälningar så du får hem mera information. Detta gör det inte bindande att söka utbildningarna nu, men då har du informationsmaterial hemma och du vet vad som krävs från dina studier på gymnasiet för att du ska kunna komma in på den utbildning du vill läsa.

Lycka till!
Studentum

Grundläggande behörighet
Hej!
Jag har en fråga om man vill läsa till förskolelärare i Gävle så står det att man ska ha grundläggande behörighet samt ha godkänt i Engelska A och Samhällskunskap A. Min fråga är grundläggande behörighet menas det att man har minst godkänt i kärnämnena?

/ Marika
Svar:

Hej,

För grundläggande behörighet krävs det godkänt i kärnämnena och för att uppfylla kraven för grundläggande behörighet krävs det ett fullständigt slutbetyg med godkända betyg på minst 2250 gymnasiepoäng. Det krävs godkänt betyg i kärämneskurserna svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. Du är alltså inte längre behörig om du avslutar ett reducerat program 2010 eller senare.

Du kan läsa mer om antagningsregler, områdesbehörighet samt meritpoäng här på Studentum.

Lycka till!

Behörighet till Arkitektutbildning
Hej!
Jag har precis börjat gymnasiet nu och efter det så vill jag gärna studera vidare till arkitekt, på chalmers exempelvis. Så då har jag bara en fråga angående behörighetskurser. Måste jag läsa Matematik A-E för att bli behörig? Och är jag även tvungen att läsa Historia A?
Skulle verkligen uppskatta om ni hjälpte mig med det här!
Tack på förhand
Olivia Andreasson
Svar:

Hej,

Vad gäller behörigheter till arkitektprogram så kan de variera lite beroende på vilken utbildningsanordnare det är, samt om du väljer att specificera dig i din utbildning.

För chalmers arkitektprogram gäller det att du har grundläggande behörighet samt Matematik C, Naturkunskap B, Samhällskunskap A, Fysik A + Kemi A kan ersätta Naturkunskap B och samtliga ämnen ska du ha lägsta betyget G.

Du kan läsa mer om de olika utbildningarna till arkitekt här på studentum, samt deras behörighetskrav.

Lycka till!

Studentum

Utbildning till läkare
Hej

jag är väldigt intresserad av att studera till läkare.
Jag har pga skada fått avsluta min idrottskarriär och tänker nu satsa fullt på studierna och undrar
Om det finns någon skola/universitet jag kan söka till redan till våren? Jag är väldigt ivrig att starta så alla möjligheter är intressanta.
Tack på förhand
Svar:

Hej,

Tråkigt att höra med din skada. Om det är läkare du vill jobba med så finns det gott om sådana utbildningar runtom i landet samt utomlands. Idag är det väldigt populärt att läsa sin läkarutbidlning utomlands.

Vad gäller startdatum på de olika utbildningarna så är det vanligast att utbildnignarna startar två gånger per år, så det är bara att välja det institut som du vill läsa din läkarutbildning hos och göra en intresseanmälan så får du mera information om utbildningen, institutet och ansökningsformulär.

Du kan finna läkarutbildningar här på Studentum.

Lycka till!

Antagningspoäng och antagningsprocess
Hej!
Jag undrar lite över vilka utbildningar man kan söka om man har ett betygsnitt på 9.62 från sitt slutbetyg från gymnasiet? Fråga kanske är lite bred att svara på men undrar vilka utbildningar som skulle passa bäst genom matchning med mitt betyg. Jag antar att det inte bara hänger på betyg utan personligt brev och intervju också.
Sedan undrar jag om man kan tillgodoräkna sig betyg från ett samlat betygsdokument för att ha större chanser att komma in på en utbildning?

Mvh
Jonas Moström
Svar:

Hej,

Att välja utbildning utifrån ditt snittbetyg blir nog lite svårt. Om du istället börjar med att utgå i från vad du har för intresse och vad du skulle vilja jobba med i framtiden, inom vilken bransch etc, så kan du sedan med hjälp av vår söktjänst söka på denna kategori, och då kan du se för vissa högskoleutbildningar om det är de som gäller, de senaste antagningspoängen.

För många utbildningar är antagningskraven att du har grundläggande behörighet, och då står det inte alltid vad de lägsta antagningspoängen var tidigare år. Hittar du en utbildning som det ej står angivet de senaste antagningspoängen kan du ju alltid kontakta skolan direkt och höra med dom hur det sellekterar ansökningarna.

Om du inte riktigt vet vad du vill jobba med, så kan du alltid göra vårt studie- och yrkesvägledningstest. Där kan du få förslag på utbildningar som skulle passa dig och dina intressen.

Du kan även läsa mer om betyg, och antagningspoäng samt antagningsprocessen här på Studentum.

Lycka till
Studentum

Visar 1-10 av 54 frågor
1
2
3
4
...
6

Annonser