Sök utbildning 👉
YH-utbildning

Hydraultekniker – fluida system

Campus Ljungby, i Ljungby
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2025 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2025 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Vill du vara en viktig medspelare i uppdraget att skapa och underhålla en modern och hållbar industri? Framtidens industri kräver många tekniker med kunskaper inom el-styrteknik, hydraulik, pneumatik och automation som vill vara med och lösa praktiska problem.

Då är utbildningen Hydraultekniker – Fluida system på IRC i Ljungby ett bra val. Utbildningen är 1-årig och ger dig specialiserade kunskaper som du kan tillämpa inom många olika branscher. Utbildningens pedagogik bygger på en stark koppling mellan teori och praktik med många laborationer inom alla tekniska kurser. Lärande i arbetslivet (LIA) ingår med 6 veckor där du omsätter dina teoretiska kunskaper i arbetslivet och skapar dina kontakter för en framtida eller ny anställning.

På utbildningen får du bland annat lära dig omuppbyggnad, funktion och standarder för elektriska styr- och reglersystem, hydraulik, pneumatik och dess komponenter, mätteknik, läsning och förståelse av tekniska ritningar, säkerhet, risk- och miljöhantering vid arbete med hydraulik och pneumatiksystem och elanläggningar, elektroteknik och mekatronik, energioptimering av systemen…

För mer information om Hydraultekniker – fluida system, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

augusti 2025

  • Klassrum
  • Ljungby
  • Svenska

augusti 2025

  • Klassrum
  • Ljungby
  • Svenska

Varför välja Campus Ljungby?

Bostadsgaranti

Praktik/LIA

Bra kontakter med näringsliv

Så ansöker du

Särskilda förkunskaper:
För att den studerande ska kunna tillgodoföra sig utbildningen på bästa sätt krävs följande förkunskaper: Verifierade antingen med Betyg eller Yrkeserfarenhet.

Särskilda förkunskaper verifierade med betyg, lägst E/3/G i minst EN av dessa kurser eller motsvarande kunskaper

Ellära 1 – 100 poäng
Elektromekanik – 100 poäng
Hydraulik, kraftstationshydraulik och turbiner – 100 poäng
Underhåll hydraulik – 100 poäng
Underhåll – hydraulik och pneumatik  – 100 poäng
Mekatronik – 100 poäng
Mobil hydraulik 1 – 100 poäng
Mobila maskiner – hydraulsystem – 100 poäng

Särskilda förkunskapskrav – motivering
Det är en stor fördel om man har dokumenterade tekniska kunskaper, speciellt kring hydraulik och pneumatik. Har man tekniska förkunskaper är det lättare att tillgodoräkna sig alla kurserna.

Saknar du behörighet? 

Har du inte gått ”rätt” linje och  gymnasiekurser? Ingen fara! Det finns även andra sätt att bli behörig till utbildningen:

Validering

Genom validering kan vi identifiera och bekräfta den faktiska kompetensen du har, oavsett var eller hur den har utvecklats. Genom validering kan allt du har lärt dig genom formell utbildning, arbete och fritidssysselsättning tas i beaktande och vara till nytta i göra dig behörig till utbildningen. Läs mer på yrkeshögskolans sida om validering.

Behörighetsgivande förutbildning

Vi erbjuder dig att i din egen takt läsa in material som motsvarar de kunskaper du behöver för att bli behörig. För att bli behörig på detta vis krävs att du skriver ett behörighetsprov. Du anmäler intresse för den behörighetsgivande förutbildningen i din ansökan och får därefter tillgång till materialet. Den 8:e maj hålls behörighetsprovet.

Behörighet till yrkeshögskolan:
I 3 kap 1 § förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan och med ändringar som hör ihop med Förordning om ändring i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (SFS 2011:110) anges att behörig att antas till utbildningen är den som:

1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Hydraultekniker – fluida system

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Campus Ljungby
Stationsgatan
341 60 Ljungby

Utbildning för verkligheten

Både Campus Ljungby och deras partnerföretag tycker att man som student ska utveckla sina kunskaper och kontakter ute i verkligheten. Därför tillbringar Campus Ljungbys studenter minst 20 procent av studietiden hos ett av dem. Du får skarpa uppdrag. Ni lär...

Läs mer om Campus Ljungby och visa alla utbildningar.

Highlights