VVS-Ingenjör– energi och teknik
Ventilation, värme och sanitet (VVS) är ett av de mest efterfrågade kompetensområdena inom bygg- och konsultbranschen idag. Anledningen är att Sverige genomgår en exceptionell byggboom på grund av ökad befolkning, stora renoveringsbehov i äldre miljonprogram samt en industri som går på högvarv. Till detta ska läggas stora pensionsavgångar och behovet av ny kompetens i en snabbt föränderlig teknikmiljö utifrån nya lagar och förordningar.
Arbetsmarknad
Behovet av VVS-ingenjörer ökar
VVS-ingenjörens kompetens spänner över ett brett arbetsfält, dels som konstruerande konsult och dels som uppdragsledare respektive projektledare för själva genomförandet. Kraven inom området energieffektivitet, hållbarhet och inomhusmiljö blir allt tydligare och påverkar såväl offentliga lokaler och industri som kontor och bostäder. Utvecklingen av ett effektivt byggande innebär större krav på utnyttjandet av moderna digitala verktyg liksom en snabb anpassning till nya tekniska lösningar och produkter. Behovet av VVS-ingenjörer med uppdaterad kompetens är stort.
Undervisningsform
Utbildningens mål
Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetens som gör att du kan ta ansvar i rollen som projektör, konstruktör, uppdragsledare och projekteldare inom konsultföretag, fastighetsbolag, byggentreprenör eller offentlig verksamhet.
Utbildningen kommer att ge dig de verktyg och den kompetens som krävs för att arbeta med och ta ett självständigt, professionellt ansvar för utredningar, beräkningar, projektering, konstruktion, projektledning, ekonomi och uppföljning av olika VVS-projekt.
Innehåll i utbildningen
Ett urval av utbildningens kurser
- Brandskydd
- Branschanpassad CAD
- Branschanpassad Matematik
- Distributionssystem
- Entreprenadjuridik och branschregler
- Examensarbete
- Klimatsystem med effekt och energiberäkning
- Kontroll och provning
- LIA 1
- LIA 2
- Produktionssystem
- Projektekonomi
- Projektering och byggnadsteknik
- Projektledning för VVS-ingenjörer
- Strömningslära
- Styr- och reglerteknik
- Termodynamiska kretsprocesser
- Verksamhetsstyrningssystem
Ansökan och behörighet
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt godkänt betyg i Ma 2a/2b/2c, alterantivt Ma B, eller motsvarande kunskaper.
Examen, diplom m.m.
Yrkeshögskoleexamen – VVS-ingenjör.
Kostnader
Intresseanmälan
Välkommen till Campus Varberg - ett Campus utöver det vanliga
Campus Varberg erbjuder högskole- och yrkeshögskoleutbildningar i en fantastisk miljö endast ett tiotal meter från havet. Alla utbildningar på Campus Varberg är framtagna i nära samarbete med näringslivet och våra studenter ska vara efterfrågade på arbetsmarknaden – vi kallar det...