Om utbildningen
Utbilda dig till byggledare
Vill du arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen och tycker om att ta ansvar och vill leda andra – ta chansen att gå vidare i karriären till byggledare. Regionens tillväxt är stark och flera infrastrukturprojekt ska genomföras, t ex Ostlänken som även för med sig andra om- och nybyggnationsprojekt. Inom de närmaste åren kommer också många byggledare gå i pension. Dessa faktorer kommer att bidra till en efterfrågan på personer med byggledarkompetens.
Arbetet som byggledare
Att arbeta som byggledare innebär bl a att du ska ha koll på hela eller delar av byggprocessen. Att ha ordning och reda är en förutsättning. Du behöver kunna arbeta projektorienterat och vara duktig på att kommunicera då du har mycket kontakter med människor inom olika yrkeskategorier. Du bör vara intresserad av att leda andra då du kan ha personalansvar. Under byggets gång måste du också ha koll på ekonomin, budget och tidsplan. Du kommer behöver kunna lösa byggtekniska problem och hantera kontraktsfrågor. Vi utbildar dig för att kunna jobba med byggledning på något sätt. Beroende på intresse kan du arbeta som arbetsledare, byggprojektledare eller liknande på ett byggföretag. Du kan också arbeta som bygg- eller projektledare på ett byggkonsultföretag, fastighetsföretag, på en myndighet eller inom en kommun.
Vi kommer att ge dig verktygen för klara utmaningarna i din nya yrkesroll då du bla kommer att läsa självklara bygginriktade kurser och moment som installationssamordning och byggproduktion men även entreprenadjuridik, arbetsrätt, ledarskap, projektledning, upphandling och projektekonomi.
Plugga med bostadsgaranti i Norrköping
Studentbo har bostadsgaranti för dig som bor lite längre bort från Norrköping. Det innebär att du tryggt och enkelt kan tacka Ja när du blir erbjuden studieplats.
I samarbete med
Kommande kursstarter
Varför välja East Sweden Business School?
90% får jobb efter genomförd utbildning
Behov på
arbetsmarknaden
CSN-berättigad
Behörighet
Godkänd gymnasieexamen eller motsvarande samt kurserna enligt nedan.
Särskild behörighet:
Bygg- och anläggning 1, 200 p
Bygg- och anläggning 2, 200 p
(alternativt Husbyggnad 1 och 2)
Preparandkurser godtas normalt inte.
eller ha motsvarande kunskaper från, t ex äldre gymnasiekurser eller arbetslivserfarenhet:
Behörig att antas till utbildningen är den som:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Avstå inte från att ansöka även om du skulle sakna betyg eller intyg men du kanske har motsvarande kunskaper. Sök via fri prövning och skicka med cv och personligt brev och tala om hur du kan ha eventuell motsvarande kunskap så bedömer vi din reella kompetens.
Utbildningens upplägg
Schemalagd tid 2-3 dagar i veckan på skolan
Du studerar två år på heltid och det ger dig en yrkeshögskoleexamen, 400 yh-poäng. Undervisningen sker på plats i Norrköping med vissa inslag på Teams. Vi har som mål att koncentrera undervisningen till ca 2 dagar i veckan. Den övriga tiden studerar du på egen hand och jobbar med bl.a. inlämningsuppgifter, grupparbeten och läser kurslitteratur. Utbildningen berättigar till studiemedel via CSN.
Kursinnehåll
På de olika kurserna undervisar specialister som har praktisk erfarenhet av sitt specialistområde. Utbildningen är bred och omfattar:
Affärskommunikation och etik, 15Yhp
Anpassad matematik med Excel, 25Yhp
Bygg och installationsteknik, 20Yhp
Byggarbetsmiljösamordning, 15Yhp
Byggproduktion, 20Yhp
Entreprenadjuridik, 20Yhp
Examensarbete, 30Yhp
Hållbart byggande, 15Yhp
LIA 1, 65Yhp
LIA 2, 65Yhp
Mark och anläggning, 20Yhp
Mätteknik, 15Yhp
Praktisk affärsjuridik och arbetsrätt, 20Yhp
Praktiskt ledarskap, 20Yhp
Projektekonomi, 15Yhp
Projektledning, 20Yhp
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN och Omställningsstudiestöd.
Lärande i arbete (LIA)
Hela 30 procent (24 veckor) av utbildningstiden kommer du att genomföra hos ett företag genom LIA-kurserna. Det betyder att du får möjlighet att tillämpa dina nya kunskaper och färdigheter som du får under studietiden. Under den handledarledda praktiken lägger du grunden för att praktiskt klara av byggledarens vardagliga arbetsuppgifter. Genom praktiken får du också tillfälle att skapa viktiga kontakter för möjlig framtida anställning.
Du som studerande söker din LIA-plats själv vilket går till på samma sätt som du söker ett arbete. Du måste vara beredd på att kunna pendla en viss sträcka till din LIA-plats. Resor och eventuella extrakostnader som te x boende bekostar du själv. Bor du normalt inte i Norrköping så kan du göra din LIA på din hemort.
Reportage
Vad gör en byggledare?
Caroline var redo att gå från att sälja bostäder till att bygga dom. Idag jobbar hon som byggledare. Läs mer om hennes resa till sitt nya yrke!
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 5
Bra blandnin men teori och lia.
Väldigt bra utbildning med innehåll som speglar/ är relevant för branschen.
East Sweden Business School
East Sweden Business School (ESBS) grundat 2013 är Norrköpings största aktör när det gäller yrkeshögskoleutbildningar inom samhällsbygg och energi/processteknik. Vår verksamhet utgörs till stor del av två-åriga yrkeshögskoleutbildning men vi bedriver även korta utbildningar. ESBS verksamhetsvision är att bidra med kompetens...
Läs mer om East Sweden Business School och visa alla utbildningar.
Utbildningen till Byggledare på ESBS är en väletablerad utbildning där jag suttit i ledningsgruppen sedan starten för ca 10 år sedan. Förankringen i byggbranschen är god och eng...