Stödpedagog inom funktionshinderområdet
Bli stödpedagog inom funktionshinderområdet på Folkuniversitetet!
Vill du jobba med omsorg, till exempel inom LSS eller som omsorgspedagog, stödpedagog eller omsorgsassistent? Vill du ha goda chanser till jobb direkt efter utbildningen? Läs YH-utbildningen stödpedagog inom funktionshinderområdet på Folkuniversitetet.
På distans – med träffar
Utbildningen är på distans med 20 träffar på Campus Österlen i Simrishamn. Utbildningen har 50% studietakt och pågår under 80 veckor med teori och 4 veckor LIA; samlat blir det 2 år inkl. ett sommaruppehåll. Eftersom utbildningen primärt drivs på distans behöver du också ha en dator.
Ansökan och behörighet
Förkunskaper
- Grundläggande behörighet
- Minst ett års yrkeserfarenhet av arbete inom funktionshinderområdet
Särskild behörighet
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Hälsopedagogik
- Specialpedagogik 1
- Specialpedagogik 2
- Svenska 2 och Svenska som andraspråk 2
Om du helt eller delvis saknar behörighet till den eller de utbildningar du vill ansöka till, kan du ansöka om reell kompetens.
Om ansökan
Det är viktigt att du bifogar följande dokument till din ansökan för att styrka dina meriter:
- Betygsdokument från gymnasieskolan/komvux
- Betygsdokument från eventuella andra eftergymnasiala utbildningar
Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vidimerade, och detta gäller både för grundläggande och särskild behörighet.
Om du har utländsk gymnasieutbildning ska dessa översättas och valideras. Om du har utländska akademiska meriter ska dessa översättas och valideras av UHR, Universitetet och Högskolerådet.
Kursinnehåll
- Dokumentation och kvalitetssäkring, 15 poäng
- Etik och professionellt förhållningssätt, 15 poäng
- Funktionsnedsättningar, 25 poäng
- Kommunikation, välfärdsteknologi och kognitivt stöd, 35 poäng
- Människan i utveckling, 15 poäng
- Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt, 35 poäng
- Praktisk juridik inom social omsorg, 15 poäng
- Lärande i arbete, 20 poäng
- Examensarbete, 25 poäng
Utbildningen omfattar 200 Yh-poäng och genomförs på halvtid. Teoretiska kunskaper varvas med praktiskt arbete. En tredjedel av studietiden är Lärande i arbete, LIA, en praktik som görs ute på en arbetsplats där den studerande vidareutvecklar sina kunskaper från skolan i en verklig miljö.
Kostnader
Utbildningen är CSN-berättigad. Du står själv för litteraturkostnader.
Efter utbildningen
Att jobba som stödpedagog inom funktionshinderområdet
Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som behandlingsassistent med ansvar för utredning och stödåtgärder, boendestödjare, LSS-handläggare, omsorgsassistent i hemmet, omsorgspedagog och som stödpedagog. Många arbetsgivare är i behov av personal med den kompetens som utbildningen ger.
Arbetsmarknaden
Idag har många kommuner infört den nya titeln stödpedagog. Flera av dem uppger att för få sökanden uppfyller kraven då man försöker rekrytera stödpedagoger.
– Stödpedagoger passar in i allt. Inom LSS, på stödboenden, i familjehem och på HVB-hem. Alla våra kontaktpersoner är stödpedagoger. Och sen har vi LSS där vi också har stora behov av personal, säger Omar Elsayed, VD för Omvida, om företagets stora behov av att anställa stödpedagoger.
Intresseanmälan
Folkuniversitetet
Folkuniversitetet bedriver yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige. Vår idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv.Gå en utbildning som leder till jobb. Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildningar tas fram tillsammans med arbetslivet och ger dig den spetskompetens som...
Läs mer om Folkuniversitetet Malmö/Lund och visa alla utbildningar.