Läke- och livsmedelstekniker
Här är utbildningen med inriktning mot ett kvalificerat praktiskt arbete inom läke- och livsmedelsindustrin. En utbildning för dig som vill bidra till att förbättra hälsa och livskvalitet hos befolkningen eller arbeta med framtidens hållbara näring i svensk livsmedelsindustri.
Utbildningen är på heltid och varvar lärarledd undervisning med laborationer, självstudier, grupparbeten, handledning, LIA (Lärande i arbete), studiebesök och gästföreläsningar från arbetslivet.
Om LIA: För att kunna möta arbetslivets kompetenskrav är de 20 veckorna LIA (lärande i arbete) en viktigt del av utbildningen.
LIA innebär att studenter får tillämpa sina kunskaper i en verklig arbetsmiljö. Även om LIA inte är en anställning, ger det studenterna möjlighet att utveckla sin kompetens och praktiska färdigheter. Praktiken är en central del av utbildningen och planeras samt genomförs i samarbete med arbetsgivare för att säkerställa att den bidrar till utbildningsmålen.
Läs mer här : #LIA - Att möta arbetslivets behov inom life sciencebranchen - Folkuniversitetet#
Efter utbildningen kan du arbeta som läkemedelstekniker eller livsmedelstekniker i offentlig och privat regi och du har praktiska färdigheter och kompetenser inom läke-och livsmedelsrelaterad produktion.
Kurserna omfattar hela kedjan från idé till produkt med hygienkrav, processteknik, processkemi samt kännedom om relevant lagstiftning.
Du lär dig också ett kvalitetstänkande inom säkerhet, produktkvalitet och miljö samt praktiskt användning av olika säkerhets- och förbättringsverktyg.
Kommande kursstarter
Efter utbildningen skall du kunna:
Efter utbildningen kan du arbeta som läkemedelstekniker eller livsmedelstekniker i offentlig och privat regi och du har praktiska färdigheter och kompetenser inom läke-och livsmedelsrelaterad produktion..
Kursinnehåll
Utbildningen omfattar följande kurser:
- Analytisk kemi med statistik
- Kvalitet och miljö
- Läke- och livsmedelsteknik
- Mikrobiologi och hygien
- Processkemi i läkemedel och livsmedel
- Råvarukunskap och förädling
- Tillämpad kemi och biokemi
- Logistik och produktionsplanering
- LIA 1
- LIA 2
- Examensarbete
Utbildningens upplägg
Utbildningen till Läke- och livsmedelstekniker varvar lärarledd undervisning med laborationer, självstudier, grupparbeten, handledning, LIA, studiebesök och gästföreläsningar från arbetslivet.
Den omfattar följande kurser:
- Analytisk kemi med statistik
- Kvalitet och miljö
- Läke- och livsmedelsteknik
- Mikrobiologi och hygien
- Processkemi i läkemedel och livsmedel
- Råvarukunskap och förädling
- Tillämpad kemi och biokemi
- Logistik och produktionsplanering
- LIA 1
- LIA 2
- Examensarbete
Så ansöker du
Ansökan
Ansök via yh-antagning.se fom 7 januari 2025
Behörighet
-Grundläggande behörighet för yrkeshögskola
-Särskilda förkunskaper:
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
- Engelska 6
- Matematik 2
- Kemi 1 eller Naturkunskap 2
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen Läke- och livsmedelstekniker
Kostnader
Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. Kostnader för kurslitteratur samt resor till och från praktikplatsen tillkommer.
Reportage
Illustratören som blev läke- och livsmedelstekniker
Hur är det att läsa YH-utbildningen läke- och livsmedelstekniker? Vad ska man tänka på? Vad är roligast? Och vågar man sadla om till något helt nytt, mitt i livet? Vi pratar med Christoffer Cerdic, som gick utbildningen i Lund 2017-2019.
Intresseanmälan
Folkuniversitetet Gävle, Falun, Uppsala, Örebro och Västerås
Folkuniversitetets Yrkeshögskola är en av Sveriges största anordnare av YH-utbildningar. En examen härifrån gör dig attraktiv inom ett yrkesområde där efterfrågan på professionell och kompetent personal är stor! YH-utbildningarna tas fram i nära samarbete med näringslivet. Representanter från företag och...
Läs mer om Folkuniversitetet Mitt och visa alla utbildningar.