Videoreportage
Om utbildningen
Vill du jobba med filmproduktion?
Produktionsledare, FAD och Platschef för spelfilm och tv-drama är en tvåårig utbildning på heltid för dig som vill jobba på större produktioner och internationella samproduktioner.
Goda framtidsutsikter
Filmbranschen växer och blir alltmer globaliserad. Internationella streamingbolag som Netflix, HBO och Viaplay ökar produktionen av film och originalserier. Svenska produktionsbolag anlitas då ofta som underleverantörer vid internationella samproduktioner. Behovet av kompetenta produktionsledare kommer därför att växa de kommande fem åren.
Utbildningen drivs i samverkan med de största produktionsbolagen: Anagram Produktion, Avanti film, Black Spark film och TV, Bobfilm Sweden, B-reel films, Filmlance International, FLX, Jarowskij film och television, Kärnfilm, Malte Film, Nordisk Film Productions, SF-studios, StellaNova film, Sveriges Television, Unlimited Stories och Warner Bros. International Television Production.
Allt du behöver
Utbildningen syftar till arbetsledande yrkesroller inom filmproduktion, du kan specialisera dig som:Produktionsledare, FAD/inspelningsledare eller Platschef/Location Scout. Fördjupningen sker under LIA, där du väljer vilket eller vilka yrkesroller du vill spetsa dig mot.
Som produktionsledare, FAD eller platschef är du navet i produktionsprocessen för en filminspelning. Du samordnar olika delar av produktionen, och ser till att skådespelare, filmteam och utrustning är på plats, att inspelningstillstånd finns samt att budget och tidsplan hålls. Du deltar i planering och förberedelser med manus, schemaläggning, budget, och all planering av filminspelningens genomförande.
Kommande kursstarter
Varför välja Frans Schartaus Handelsinstitut?
Bra kontakter med näringsliv
CSN-berättigad
9 av 10 får
jobb efter examen
Så ansöker du
Grundläggande behörighet:
För att kunna antas till utbildningen ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Grundläggande behörighet genom ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen eller motsvarande utländsk utbildning.
Ett slutbetyg och gymnasieexamen ska innehålla minst 2250 godkända poäng, med godkända betyg i svenska, engelska och matematik samt gymnasiearbete i en gymnasieexamen (2014 och framåt).
Läs mer om grundläggande behörighet på yrkeshögskolans hemsida.
Dessutom ska du ha särskild behörighet med minst E/godkänt i:
- Svenska/Svenska som andra språk B/2
- Engelska B/6
- Yrkeslivserfarenhet på heltid motsvarande ett år, efter avslutade gymnasiestudier inom tjänstesektorn eller upplevelseindustrin, som till exempel film, marknadskommunikation, media, mode, musik, restaurang, scenkonst, eller turism, där arbetet sker i team eller arbetslag.
Detta är minimikraven för att du som sökande ska kunna tillgodogöra dig utbildningen.
Den grundläggande behörigheten till yrkeshögskolan är en avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande. Dessa kurser kan du inte läsa hos oss, de läser du på ett Komvux i din hemkommun. Tänk på att grundläggande behörighet krävs innan du kan läsa in en särskild behörighet/särskilda förkunskaper. Från och med den 1 mars 2018 finns det även ett beslut på vilka kurser som du har rätt att läsa på Komvux för att uppfylla den särskilda behörigheten till en yrkeshögskoleutbildning. Kursen måste vara avslutad innan sista ansökningsdag för att du ska kunna bli behörig till utbildningen.
Då utbudet av yrkeshögskoleutbildningar varierar över tid och förkunskapskraven kan komma att förändras så kommer Myndigheten för yrkeshögskolan regelbundet att uppdatera listan över vilka kurser som omfattas av elevens rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppfylla krav på särskilda förkunskaper för utbildning inom yrkeshögskolan.
Läs mer på MYHs hemsida.
Uppfyller du inte den grundläggande eller den särskilda behörigheten?
Om du saknar formell behörighet kan du ansöka om bedömning av reell kompetens i samband med ansökan för tidigare utbildning och praktisk erfarenhet. När du skickar in din dokumentation till skolan ska du utifrån de behörighetskrav som är uppställda för utbildningen dokumentera erfarenheter och kunskaper från arbetsliv, mångkulturellt arbete, föreningsliv, utlandsvistelse etc som du önskar bedömda som motsvarande efterfrågade betyg. Dessa dokument bedöms då mot de krav som ställs på efterfrågade betyg så att skolan kan pröva att du har tillägnat dig de kunskaper, motsvarande behörighetskraven samt att du kan tillgodogöra dig den sökta utbildningen Produktionsledare för spelfilm och tv-drama.
Urvalet
Urval till utbildningen används endast om antalet behöriga sökande som uppfyller samtliga behörighetskrav överstiger antalet platser som utbildningen har. Då kallas samtliga behöriga sökande till information och särskilda urvalsprov. Urvalsgrunder är de poäng som presteras i de särskilda proven. Om du har särskilda behov ska du även ladda upp kopior på de utredningar och läkarutlåtanden som gjorts så att vi kan ta hänsyn till detta i en kommande urvalsprocess. Ledningsgruppen fattar sedan efter sammanställning av resultaten från de särskilda proven det slutgiltiga beslutet om vilka som antas till utbildningen.
Intresseanmälan
Din framtid börjar här!
Vårt erbjudande till dig är väldigt konkret. Hos oss erbjuds du en utbildning som är relevant och mitt i prick, just det som näringslivet efterfrågar. Efter examen har du rätt kompetenser, färdigheter och kunskaper för att kunna gå rakt ut i yrkeslivet....
Läs mer om Frans Schartaus Handelsinstitut och visa alla utbildningar.