Om skolan
Småskalig affärsmässig livsmedelsproduktion med fokus på hållbarhet
Ettårig utbildning på helfart, 200 Yhp
Utbildningen ger dig kunskaper i att planera, driva och vidareutveckla en småskalig, affärsmässig och resurseffektiv livsmedelsproduktion med fokus på hållbarhet. Du får övergripande kunskaper om företagsekonomi, marknadsföring och entreprenörskap, vilket ger dig möjlighet att bredda kärnverksamheten och få ökad lönsamhet.
Innehåll och upplägg
Utbildningen är bunden och på plats i Gamleby. Teori varvas med praktik, måndag till fredag, och vi jobbar parallellt med flera kursblock samtidigt där Odlingskursen är en del som spänner över nästan hela läsåret. Vi börjar odla redan i januari och så skördar vi under sommaren och tidig höst. Det förekommer dagar och ibland veckor där du som studerar själv kan disponera din studietid. Under uppstarten är det ganska högt tempo med teoripass på Campus. Om man inte skulle kunna medverka under ett eller flera pass finns möjligheten att rigga teamsmöte.
Lärande i Arbete (LiA) är förlagd under två olika block, 3 veckor på sommaren och 3 veckor på hösten. Det är den studerande själv som väljer lämplig LiA plats men vi som anordnare stöttar och hjälper till inför praktiken och tar naturligtvis kontakt, godkänner praktiken och stämmer med blivande handledare på aktuell praktikplats.
Under läsåret förekommer en rad studiebesök hos främst livsmedelsproducenter i regionen.
Ledningsgrupp
Vår ledningsgrupp består av en rad entusiastiska, framgångsrika och kunniga ledamöter. Majoriteten är från branschen och flera av dem föreläser på Campus och de är även villiga att ta emot praktikanter.
Grönt Campus
Utbildningen är förlagd i Gamleby intill Gamlebygymnasiet. Yh- utbildningen har egen teorisal med tillhörande växthus, ett sk Forkestaväxthus om 249 kvm, ett bågväxthus om 270 kvm samt tre glasväxthus om vardera 100 kvm. Där utöver finns en perenngård om 600 kvm samt en visningsträdgård. Då Grönt Campus är ett nytt lärcenter för Yh-utbildningar hos oss på Hushållningssällskapet KKB finns alla möjligheter att vidareutveckla vårt Campus. Vi välkomnar ideér och inputs från er som studerar hos oss. Sommaren 2023 har vi startat upp en butik med försäljning av egenodlade grönsaker. Under handledning har de studerande ansvarat för skötsel, skörd, prissättning och försäljning under några veckor i sommar.
För mer information om Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar med Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge
Reportage
Yrkesinspiration: YH – Småskalig livsmedelsproduktion
Johanna, som bor på en liten gård norr om Västervik, kände att hon ville ta sitt intresse för odling och självförsörjning till nästa nivå. Läs mer om hennes tankar, mål och upplevelse av utbildningen.
Utbildningar
YH-utbildning | ||||
Kök / Restaurang | ||||
Livsmedel | Utbildningsform | Längd | Ort | |
YH - Småskalig livsmedelsproduktion | Klassrum | 40 veckor | Gamleby |