Om utbildningen
Som försäljningsingenjör inom el och automation arbetar du med att sälja el- och automationskomponenter.
En teknisk roll där du har en hel del kundkontakt.
Sverige behöver fler kompetenta försäljare inom el och automation
Sverige är ett land som i hög grad är beroende av export – exporterna utgör hela 45 procent av landets BNP. En betydande andel, närmare bestämt 70 procent av de exporterade varorna, utgörs av produkter som antingen tillverkas eller förädlas i Sverige.
De här siffrorna hade vart svåra att behålla utan kompetenta försäljare med rätt kunskap och kompetens inom teknik och försäljning. För att få ut fler yrkesverksamma med den här viktiga kompetensen har vi tagit fram utbildningen till försäljningsingenjör inom el och automation – i nära samarbete med näringslivet.
Fokus på el, automation och kommunikation
Under utbildningen går vi igenom elsystem, automationssystem, elkomponenter och dess funktioner. Det blir även kurser i ritningsläsning, borrning, gängning, lödning och kontaktering. Eftersom halva yrkesrollen består av försäljning blir det även utbildning i ekonomi med kalkylering och företagsekonomi.
Mer och mer teknik styrs av robotik, därför tittar vi på hur robotar fungerar och samverkar i ett system. Även psykologi har en central roll i yrket, där vi studerar beteenden och hantering av olika beteenden i säljsammanhang.
Arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom programmering
Du behöver ha kunskap inom flera olika områden som försäljningsingenjör. Du kommer bland annat läsa mer om:
- Arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom programmering/kommunikation.
- Programmeringsmetoder och hur produkter kommunicerar med varandra i vanligt förekommande gränssnitt och protokoll.
- Marknadsföring med målgruppsanalys, segmentering, marknadsföringskanaler och försäljning med försäljningsteknik, argumentationsteknik och säljhjälpmedel/CRM-system.
LIA – lärande i arbete på en arbetsplats
För att du verkligen ska få en praktisk förståelse för yrket kommer du i två omgångar vara ute på LIA hos en arbetsplats. Under perioderna har du möjlighet att prova olika teknikområden. Du lär dig bland annat om teknikområdets koppling till produkten och vilka fördelar som kan påverka försäljningen. Under din andra period blir det mer fokus på säljarbetet eller marknadsföring.
Så ansöker du
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.
Särskilda förkunskaper/villkor
Endast grundläggande behörighet krävs.
Examen & Intyg
Efter utbildningen
Efter utbildningens slut har du flera viktiga kompetenser. Bland annat att planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter. Du kan avläsa måttsatta ritningar, utföra olika typer av lödmetoder, avläsa elscheman inom lik/växel och trefasspänning, välja rätt spänningsnivåer samt rita, avläsa och tolka scheman innehållande sammanbyggda system.
Du kan jobba som konsult eller starta eget efter utbildningen. Vanliga arbetsplatser är på olika företag inom el och automation.
Videoreportage
Intresseanmälan
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik, Industri & Tillverkning Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...