Videoreportage
Medicinsk vårdadministratör
Som medicinsk vårdadministratör spelar du en nyckelroll i att säkerställa en effektiv och säker vårddokumentation.
Du är med och formar förändringsprocesser för att förbättra vården – och spelar en viktig roll för både patienter och annan vårdpersonal.
Vårdadministratören spelar en central roll för modern och säker vård
I en tid där kraven på modern och säker vård ökar blir rollen som vårdadministratör allt viktigare. Du är den första kontaktperson patienterna möter, och ansvarig för att säkerställa att deras information hanteras korrekt och professionellt. Du har varierade arbetsuppgifter där du bland annat tillhandahåller IT-stöd, hanterar statistik och svarar på informationsförfrågningar. Vårdadministratörer spelar en viktig roll i arbetsplatsens utvecklings- och förbättringsarbete.
Efter avslutad utbildning har du goda möjligheter till anställning. Det beror mycket på att efterfrågan på medicinska vårdadministratörer för närvarande är högre än tillgången på utbildad personal.
Du läser administration, bemötande och diagnosklassificering
Under utbildningen kommer du att läsa en rad olika kurser inom områden som IT, vård och administration. Kurserna inkluderar ämnen som administration, juridik, IT och medicinsk terminologi för att ge dig de kunskaper och färdigheter som krävs för yrket. Utbildningen avslutas med ett examensarbete där du genomför ett självständigt projekt inom ett område i utbildningen.
Du kan läsa utbildningen både på distans (med platsträffar), eller på plats i Malmö eller Östersund.
Praktisk erfarenhet genom LIA-perioder
En viktig del av utbildningen är LIA-perioderna (lärande i arbete, praktik) där du får möjlighet att praktisera dina kunskaper på en verklig arbetsplats. Genom tre praktikperioder får du erfarenhet av att möta patienter, utföra administrativa uppgifter och delta i verksamhetsutveckling. Till din hjälp har du en handledare som guidar dig på vägen, och kan svara på frågor. Dessa praktikperioder ger dig även möjlighet att knyta värdefulla kontakter för framtida anställningar.
Kommande kursstarter
Behörighet och Ansökan
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.
Särskilda förkunskaper/villkor
Kurser du behöver ha
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
- Engelska 6, 100p
Examen & Intyg
Efter utbildningen
Karriärmöjligheter och yrkestitlar
Efter utbildningen kan du välja mellan flera olika karriärvägar inom hälso- och sjukvårdssektorn. Förutom att arbeta som medicinsk vårdadministratör kan du söka dig till roller som vårdadministratör, läkarsekreterare, chefssekreterare, enhetschef eller samordnare åt verksamhets- eller klinikchef. Vanliga arbetsplatser är på sjukhus, kliniker, vårdcentraler eller olika vårdmottagningar.
Intresseanmälan
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik, Industri & Tillverkning Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...