Sök utbildning 👉
YH-utbildning

Specialistundersköterska inom laboratoriemedicin

Lernia Yrkeshögskola, i Stockholm (+1 orter)
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Är det dags att ta nästa kliv i din karriär som undersköterska?

För dig som är nyfiken på jobb i labbmiljö finns mycket att utforska! I vår ettårigs utbildning läser du om avancerade provtagningsmetoder, klinisk immunologi och mycket annat spännande inom laboratoriemedicin.

För undersköterskor som vill specialisera sig mot laboratoriemedicin

Den svenska vården utvecklas ständigt och blir alltmer specialiserad. I likhet med andra samhällsområden krävs alltmer specialiserad kompetens även inom vården – för att möta det växande behovet av vård. När det kommer till utbildad personal inom laboratoriemedicin råder det faktiskt till och med en brist på dessa inom vårdens olika laboratorier!

Laboratorier spelar en avgörande roll inom både vård och forskning, eftersom det är här man oftast är ledande inom sjukdomsdiagnostik och behandlingsutveckling. En förutsättning för att kunna läsa utbildningen är att du redan har en undersköterskeutbildning i grunden.

Du får en blandning av föreläsningar, grupparbeten och prov

Du läser utbildningen på heltid och distans, utbildningstiden är ett år. Utbildningens upplägg består av en kombination av självstudiematerial, föreläsningar, grupparbeten, olika provmoment och individuell handledning. Vi har sparat allt studiematerial i vår digitala lärportal, där du kommer åt dem dygnet runt.

Det är även via lärportalen som du kan samarbeta och diskutera med andra studerande i kursen samt kontakta lärare för frågor.

Distansbaserad utbildning med några platsträffar i Stockholm

Huvuddelen av utbildningen går distans, dock blir det varje termin ett antal fysiska träffar i Stockholm. På platsträffarna samlas både lärare och studenter och vi genomför olika betygsgrundande uppgifter och examinationer. Det blir roliga och intensiva dagar där du själv får bekosta resor, boende och måltider. Vi brukar ha 1–2 träffar per termin, där varje träff varar i 1–2 dagar i följd.

LIA – praktik på ett laboratorium

En viktig del av utbildningen är praktikperioden (lärande i arbete, LIA), där du får möjlighet att utforska yrket i verkligheten på ett laboratorium. Enkelt beskrivet kan man säga att det är under LIA-perioderna som du kan testa på dina teoretiska kunskaper från utbildningen till praktisk erfarenhet.

Det är lite olika fokus under de olika perioderna. Under den första LIA-perioden handlar mycket om preanalys och provtagning, medan det under den andra perioden inriktas mot laboratoriemedicin. LIA-perioderna ger våra studenter ovärderlig erfarenhet i sitt kommande yrke, såväl som möjlighet att knyta viktiga kontakter för framtida jobbmöjligheter.

För mer information om Specialistundersköterska inom laboratoriemedicin, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.

Särskilda förkunskaper/villkor

Kurser du behöver ha

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

  • Medicin 1, 150p
  • Vård- och omsorgsarbete 1, 200p
  • Vård- och omsorgsarbete 2, 150p

Yrkeserfarenhet

Omfattning och längd
1 år heltid.

Typ av yrkeserfarenhet
Dokumenterad yrkeserfarenhet som undersköterska.

LIA, lärande i arbete

Efter utbildningen

Patientbemötande, provtagningar och laboratoriejobb

Efter avslutad utbildning till specialistundersköterska inom laboratoriemedicin är du rustad att arbeta med praktisk laboratorieteknik. Jobbet kan innefatta pipettering, spädning och att utföra olika avancerade analyser som inom primärvårdens laboratorier.

Andra arbetsuppgifter kan vara att självständigt utföra både venös och kapillär provtagning med korrekt teknik. Eller att genomföra kvalitetsövervakning och kontroller. Dessutom har du lärt dig att professionellt bemöta patienter och tolka analys- och undersökningsresultat från olika källor. Du kommer kunna jobba på arbetsplatser som laboratorier, sjukhus och andra vårdrelaterade miljöer.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Specialistundersköterska inom laboratoriemedicin

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Lernia Yrkeshögskola
Fredsborgsgatan 24
117 43 Stockholm

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT  Teknik, Industri & Tillverkning  Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...

Läs mer om Lernia Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights