Videoreportage
Specialistundersköterska inom psykiatri
Är du en erfaren undersköterska med minst ett års yrkeserfarenhet?
Kanske ömmar du extra för att hjälpa människor med psykiatriska svårigheter? Som specialistundersköterska inom psykiatri är du med och gör skillnad för människor i vardagen och livet. Ett viktigt yrke som är mycket efterfrågat på arbetsmarknaden.
Ett efterfrågat bristyrke
Antalet besök inom både barn-, ungdoms- och vuxenpsykiatrin ökar varje år. Det finns ett ständigt behov av rätt vård och behandling, som ökar i takt med att den psykiska ohälsan i samhället växer. För att möta behovet och kunna minska patientköerna, är tillgången till kompetent personal inom de olika psykiatriska enheterna avgörande. Olika enheter som öppenvård, slutenvård, behandlingshem och särskilda boenden, är alla beroende av kompetent personal. Undersköterskor spelar en viktig roll här, som den som hanterar patientsamtal, vårdar om och dokumenterar alla vårdinsatser.
Läs på distans och heltid
Utbildningen går på distans och sträcker sig över ett år, med motsvarande heltid i arbetstid. Du får tillgång till digitala föreläsningar och övningar i vår lärportal. Undervisningen är en blandning av lärarledda lektioner, grupparbeten, seminarier, och andra typer av samarbeten. Varje termin träffas vi på plats i Skellefteå. På platsträffarna kommer vi att genomföra tentamen, praktiska övningar och andra viktiga aktiviteter
LIA - Praktisk erfarenhet som undersköterska på en arbetsplats
En central del av utbildningen är LIA-perioden, där du får möjlighet att arbeta praktiskt inom psykiatrisk vård på en arbetsplats inom antingen en region eller kommun. Du kommer få fördjupad erfarenhet inom socialt vård- och behandlingsarbete, där fokus ligger på bland annat missbruk och beroende samt funktionsnedsättningar. På LIA får du även i praktiken se hur det fungerar i olika kunskapsbaserade insatser, samverkansformer och vårdkedjor.
Behörighet och Ansökan
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.
Särskilda förkunskaper/villkor
Kurser du behöver ha
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Psykiatri 1, 100p
- Psykologi 1, 50p
Yrkeserfarenhet
Omfattning och längd
1 år heltid.
Typ av yrkeserfarenhet
Som undersköterska inom vård och omsorg.
Examen & Intyg
Efter utbildningen
När du gått klart utbildningen har du flera specialiserade kunskaper inom psykiatrisk omvårdnad. Till exempel kring digital verksamhetsutveckling, omvårdnad, digitaliseringsbegrepp och patientsäkerhet.
Du kan jobba i flera olika titlar, bland annat som:
- Specialistundersköterska psykiatri
- Undersköterska inom psykiatrin
- Skötare
- Skötare, psykiatrisk vård
- Vårdare, psykiatrisk vård
Intresseanmälan
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik, Industri & Tillverkning Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...