Om utbildningen
Förena nytta och nöje i yrket som systemingenjör inom hållbar och smart digitaliserad industri!
Du är med och tar fram smarta och effektiva produktionsprocesser som samtidigt tar hänsyn till hållbarhet och miljö. IT och teknik är andra viktiga beståndsdelar i yrket.
Som systemingenjör arbetar du med tekniska frågor – både nära produktion och samhällsnytta. Systemingenjören är den som felsöker, analyserar och kommer med lösningar när tekniken strular. Yrket handlar även om att förvalta olika typer av system och komma med förbättrings- och åtgärdsutredningar. Utbildningen har tre fokusområden som är systemteknik, hållbarhet och produktionsutveckling. Det är runt dessa områden som utbildningen kretsar, och vi går in på alla delar i tur och ordning.
Du läser på plats i Kalmar
Den här utbildningen läser du på plats på vår yrkeshögskola i Kalmar. Utbildningen innehåller en blandning av teoretiska och praktiska kurser. Du läser bland annat flera kurser i systemteknik, robotteknik och de globala målen för hållbar utvecklingen. Utbildningen avslutas med ett examensarbete där du väljer ett område du vill fördjupa dig extra i.
Lärande i arbete, LIA, på ett företag
För att du ska få känna på yrkesrollen ”på riktigt” kommer du under en period få vara ute på en arbetsplats och praktisera som systemingenjör. Du får till exempel lära dig att identifiera el- och styrteknisk utrustning med utgångspunkt från olika typer av dokumentationsunderlag. Du kan även få exempel på hur digitala givare och sensorer kan användas i olika typer av applikationer. Tillsammans med din handledare får du även testa på att få utföra installation av el- eller styrutrustning och utföra förebyggande och avhjälpande underhållsarbete.
Så ansöker du
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.
Särskilda förkunskaper/villkor
Kurser du behöver ha
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Datorteknik 1a + Elektromekanik eller Fysik 1a + Teknik 1.
Examen & Intyg
Efter utbildningen
Arbeta på privata företag eller i industrier
Efter examen kommer du ha flera användbara kunskaper i det kommande yrkeslivet. Du kommer kunna ge förslag på hur olika industriella system bäst används utifrån ett hållbarhetsperspektiv, samtidigt som det ger mervärde för arbetsplatsen.
Videoreportage
Intresseanmälan
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik, Industri & Tillverkning Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...