Videoreportage
Ventilationsingenjör
Var med och gör skillnad för inomhusmiljön!
Som ventilationsingenjör får du möjlighet att arbeta med att optimera ventilationssystem för att skapa en hälsosam och behaglig inomhusmiljö. Ett eftertraktat yrke med goda chanser till jobb.
Mångfasetterat yrke med fokus på energioptimering och säkerhet
Ventilationsingenjörer jobbar med energioptimering av ventilations- och kylanläggningar samtidigt som de ansvarar för den ekonomiska planeringen inom fastighetssektorn. Elsäkerhet och digital teknik är viktiga komponenter i yrket, vilket innebär att man behöver ha en bred förståelse för olika tekniska system och deras säkerhetsaspekter.
Ventilationsingenjörer utför beräkningar av energieffektivitet med hänsyn till miljöpåverkan. En av yrkets viktigaste faktorer är förståelsen för hur olika ventilationssystem påverkar inomhusklimatet och människors välbefinnande. I jobbet ingår det även att föreslå och beskriva alternativa ventilationslösningar för specifika behov och förutsättningar.
Utbildning på distans – platsträffar i Kalmar, Borlänge och Piteå
Utbildningen går på distans och sträcker sig över två år. Allt material i utbildningen hittar du i vår digitala lärportal, det är även här du håller kontakt med både utbildningsdeltagare och lärare. Under utbildningens gång blir det antal obligatoriska platsträffar i Kalmar, Borlänge eller Piteå. Här kommer vi framför allt genomföra föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Utbildningen går på heltid och motsvarar en arbetsvecka på 40 timmar.
Praktisk erfarenhet genom LIA-perioder
Under utbildningen får du genomföra LIA-perioder (lärande i arbete), där du kommer få göra praktik på en arbetsplats inom branschen. LIA-perioderna är ett utmärkt tillfälle att bygga ditt nätverk inför framtiden, du får även konkreta mål och uppgifter att uppfylla under tiden. Du kommer ha en handledare som guidar och stöttar dig under resans gång.
Behörighet och Ansökan
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.
Särskilda förkunskaper/villkor
Kurser du behöver ha
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper i Matematik 2, 100p.
Examen & Intyg
Efter utbildningen
Många möjliga yrkesvägar efter examen
Du har flera möjliga karriärvägar efter utbildningen. Förutom att arbeta som ventilationsingenjör kan du söka dig till yrken som vvs-ingenjör, ventilationstekniker eller servicetekniker inom ventilation. Andra alternativ är till exempel styr- och reglertekniker, arbetsledare inom ventilation eller industrikonstruktör inom ventilation.
Intresseanmälan
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik, Industri & Tillverkning Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...