Om utbildningen
Som ambulanssjukvårdare gör du ett betydelsefullt och viktigt jobb. Är du utbildad undersköterska? Då kan du vidareutbilda dig till ambulanssjukvårdare genom Yrkeshögskolan på Medlearn i Stockholm.
Hur är arbetet som ambulanssjukvårdare?
Ingen dag är den andra lik för en ambulanssjukvårdare. Ena stunden kan vara en lugn sjuktransport medan den andra kan innebära akut färd med blåljus. Ambulanssjukvårdaren arbetar i team med en sjuksköterska. Sjuksköterskan ansvarar för den medicinska behandlingen.
Ambulanssjukvårdaren kör ambulansen, kontrollerar puls och blodtryck, lägger förband eller ger hjärt- och lungräddning. Ambulanssjukvårdaren sköter även kontakten med SOS Alarm, sjukhus, polis och annan räddningspersonal.
Utbildningens upplägg - teori och praktik
Utbildningen är på heltid i Stockholm och omfattar både teoretiska och praktiska moment. Utbildningen är platsbunden och ges endast i Stockholm, det innebär träffar 2 gånger i veckan i skolan. Total utbildningstid inklusive LIA (praktik) är 40 veckor. Övrig tid studerar du självständigt genom den digitala studieplattformen Itslearning, där du har ditt studiematerial.
Kommande kursstarter
Varför välja Medlearn?
CSN-berättigad
Praktik/LIA
Eftertraktad utbildning
Kursinnehåll
- Akut och prehospital sjukvård barn, 20p
- Akut och prehospital sjukvård vuxna, 25p
- Allmän medicin - Smitta och hygien, 15p
- Ambulanssjukvård vid katastrof, 10p
- Dokumentation, forskning och kvalitetsutveckling, 10p
- Fordonskunskap, utryckningskörning, kartläsning, 10p
- Lärande i arbete 1, 10p
- Lärande i arbete 2, 40p
- Omvårdnadsvetenskap bemötande och etik, 10p
- Prehospital ergonomi 5
- Prehospital farmakologi, 5p
- Prehospital vård, 10pPsykiatri och kommunikation, 10p
- Radio, samband och medicinsk teknik utrustning, 20p
Så ansöker du
Utbildningen till ambulanssjukvårdare är en vidareutbildning för dig som studerat Vård- och omsorgsutbildning samt arbetat som undersköterska på heltid i minst 24 månader, alternativt deltid omräknad till heltid.
För att bli behörig till utbildningen ambulanssjukvårdare ska du ha:
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, dvs gymnasieexamen eller motsvarande.
- Särskilda förkunskaper. Om du har betyg från nya gymnasieskolan gäller lägst E i:
- Svenska 2/ Svenska som andra språk 2
- Etik och människans livsvillkor
- Medicin 1
- Psykologi 1
- Vård och omsorgsarbete 1
- Vård och omsorgsarbete 2
Eller motsvarande från gamla gymnasieskolan.
3. Körkort B.
4. Körkortstillstånd för C1
5. Arbetsgivarintyg på arbete som undersköterska i minst 24 månader på heltid
Ett arbetsgivarintyg styrker din arbetslivserfarenhet och ska innehålla arbetad tid i procent, arbetets art samt under vilken tidsperiod anställningen omfattar. Anställningsintyg eller tidsrapportering är inte giltiga som intyg.
Du hittar länk till webbansökan på vår hemsida. Genom länken blir du förflyttad till en antagningssida där du skapar ett konto och bifogar dina dokument (betyg, tjänstgöringsintyg, bild på Körkort B och körkortstillstånd för C1). Observera att denna länk är endast öppen under ansökningsperioden.
Varmt välkommen med din ansökan!
Examen & Intyg
På Itslearning hittar du uppgifter och material
Vår utbildning ges endast i Stockholm och är en platsbunden utbildning, det innebär träffar 2 gånger i veckan i skolan. Total utbildningstid inklusive praktik är 40 veckor. Utbildningen har endast heltidsstudietakt (100%).
Studierna genomförs via vår digitala lärplattform Itslearning, där du hittar uppgifter och studiematerial.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Kostnad för litteratur tillkommer.
Medlearn
Medlearn – utbildning inom hälsa, vård och omsorg
Medlearn utbildar varje år tusentals personer på olika nivåer till yrken inom hälsa, vård och omsorg och finns idag på flera platser i Sverige.
Välj hur du vill studera
Beroende på var du läser erbjuder Medlearn olika studieupplägg så att arbete och studier kan kombineras. Du kan även välja att läsa enstaka kurser. Medlearn erbjuder även kartläggning och validering av kunskaper samt kompetensutveckling.
Lärarledda genomgångar
Du kan välja klassrumsstudier som innebär lärarledda genomgångar och handledning i Medlearns kurslokaler. Där träffar du också studiekamraterna flera gånger i veckan.
Distansstudier
Distansstudier passar dig som själv vill välja tid och plats för dina studier. Du får personlig introduktion och hjälp med studierna. På den digitala lärplattformen hittar du studiematerial och insändningsuppgifter. Du har kontakt med din lärare via lärplattformen.
Flexstudier
Flexibla studier innebär personlig introduktion och studiehjälp. På internet hittar du studiehandledningar och insändningsuppgifter. Medlearn har också regelbundna studieträffar.
Praktik
I vissa kurser ingår praktik på arbetsplats inom aktuellt yrkesområde.
I kombination med svenska
På några orter kan du studera svenska parallellt med dina studier. Det kan vara svenska som andraspråk eller yrkessvenska.
Studieverkstad
På flera orter finns studieverkstad med lärare som handleder dig i studierna. Här kan du få hjälp med just dina studiefrågor. Studieverkstaden är öppen för alla, oavsett studieform.
Kontakt och Öppet hus
Du är alltid varmt välkommen att kontakta dem för att få info om studier och ansökan. Passa även på att besöka Medlearn på Öppna Hus eller mässor. Datum, tider och platser hittar du på Medlearns hemsida.
Ansökan
Ansökningsförfarandet är olika beroende på vilken utbildning på Medlearn du vill söka till. Du ansöker till komvuxutbildningarna via vuxenutbildningen i din kommun. Vissa kommuner erbjuder endast en del av kursutbudet, inriktningar och studieformer. Kontakta vuxenutbildningen i din kommun för mer information. Upplägget kan variera något mellan olika kommuner. För att söka till yrkeshögskoleutbildningarna, sker ansökan via YH-antagningen. Vill du söka till arbetsmarknadsutbildningarna vänder du dig till Arbetsförmedlingen. Läs mer om hur du söker de olika utbildningarna via Medlearns hemsida.
Intresseanmälan
Medlearn – utbildning inom hälsa, vård och omsorg
Medlearn utbildar varje år tusentals personer på olika nivåer till yrken inom hälsa, vård och omsorg och finns idag på flera platser i Sverige. Beroende på var du läser erbjuder Medlearn olika studieupplägg så att arbete och studier kan kombineras....