Om utbildningen
YH-kurs – Ortodonti och bettfysiologi
Arbetar du inom tandvården som tandsköterska, tandläkare eller tandhygienist? Vill du utöka dina kunskaper och bidra till utvecklingen på din arbetsplats? Vår YH-kurs i Ortodonti och bettfysiologi är utformad just för dig!
Vår korta YH-kurs i Ortodonti och bettfysiologi riktar sig till yrkesverksamma inom tandvården som vill fördjupa sina kunskaper inom ortodontisk och bettfysiologisk vård. För att söka behöver du ha minst ett års erfarenhet inom tandvård och relevant utbildning eller legitimation.
Du kommer att lära dig att utföra och rapportera delegerade arbetsuppgifter såsom patientkommunikation, dokumentation, munhygieninstruktioner, ortodontibehandling, materialhantering, instrumentlära, röntgen och avtryckstagning. Kursen ger också kunskaper om de vanligaste symtomen, diagnoserna och behandlingarna av bettfysiologiska besvär samt analys av bettets estetik och funktion.
Kursen kombinerar teoretiska föreläsningar med praktiska övningar och erfarenhetsutbyte. Undervisningen sker på distans med veckovisa föreläsningar och seminarier, och allt utbildningsmaterial finns tillgängligt online. Praktiska moment inkluderar fallstudier och uppgifter kopplade till din arbetsplats.
Varför ska du gå kursen?
- Öka din kompetens: Få djupare kunskap och praktiska färdigheter som är direkt tillämpbara i din yrkesroll.
- Samarbete och utveckling: Lär dig att reflektera över och förbättra ditt samarbete med tandläkare och andra yrkesgrupper för att optimera patientvården.
- Karriärmöjligheter: Vidareutbildning inom detta specialområde ökar dina karriärmöjligheter och gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Låter det intressant? Ta nästa steg i din karriär och ansök nu!
Varför välja Medlearn?
CSN-berättigad
Praktik/LIA
Eftertraktad utbildning
Ansökan och behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, dvs gymnasieexamen eller motsvarande. Samt minst ett års arbetslivserfarenhet inom tandvården.
YH-kursen i Ortodonti och bettfysiologi riktar sig till dig som har minst ett års heltidsarbete, eller motsvarande omvandlat till deltid, inom tandvårdsklinik/enhet som tandsköterska, tandläkare eller tandhygienist. Utbildningen är avsedd för yrkesverksamma inom tandvården, vilket innebär att den studerande måste ha yrkeserfarenhet samt examensbevis eller legitimation i sin yrkesroll för att kunna tillgodogöra sig kursens innehåll.
Kursinnehåll
Ortodonti och bettfysiologi
Kursen ger fördjupande kunskaper i tandvårdsteamets diagnos och behandling av ortodontiska och bettfysiologiska besvär. Kursen syftar till att utveckla studentens kompetens att samverka med tandläkare och andra yrkesgrupper inom tandvården för att ge en optimal vård till patienter med ortodontiska och bettfysiologiska behov.
Kursen behandlar följande ämnen:
- Symtom, diagnos och behandlingar av bettfysiologiska besvär, såsom käkledsproblem, muskelspänningar, bruxism, huvudvärk och sömnstörningar.
- Estetik och funktion i bettet, bettavvikelser, malocklusioner och faktorer som påverkat bettets funktion såsom tandförluster, tandersättningar och implantat.
- Diagnoser och behandlingar av ortodontiska besvär, såsom tandreglering med fasta och avtagbara apparaturer, Invisalign, kirurgisk ortodonti och interceptiv ortodonti.
- Tandsköterskans roll och ansvar i ortodontisk och bettfysiologisk vård, såsom patientkommunikation, dokumentation, munhygieninstruktioner inför och efter behandling ortodontibehandling, materialhantering, instrumentlära, oral radiologi – bildtagning, avtryckstagning och kvalitetssäkring och självständigt patientnära arbete.
Kursmålen examineras genom skriftliga och muntliga prov, praktiska övningar och grupparbeten. För att bli godkänd på kursen krävs att den studerande uppnår samtliga lärandemål och deltar aktivt i undervisningen
Kursen omfattar 30 YH-poäng – 6 veckor
Kursupplägg
Utbildningsort: Distans.
Utbildningstid: 6 veckor.
Omfattning / poäng: 30 yh-poäng (5 p per vecka).
Studieform: Helfartsstudier på distans. Utbildningen sker på distans, med tre timmars föreläsning och seminarium per vecka. Handledning erbjuds också vid bokade tillfällen.
Studietakt: 100%.
Kostnad: Kostnadsfri.
CSN: Studiestöd via CSN kan sökas när du fått kallelse till upprop.
Litteratur: Litteratur köpes av studenten.
Utbildningsform: Yrkeshögskola.
Intresseanmälan
Medlearn – utbildning inom hälsa, vård och omsorg
Medlearn utbildar varje år tusentals personer på olika nivåer till yrken inom hälsa, vård och omsorg och finns idag på flera platser i Sverige. Beroende på var du läser erbjuder Medlearn olika studieupplägg så att arbete och studier kan kombineras....