Kvalificerad kontaktledningstekniker
Kontaktledningstekniker är yrket för dig som gillar att arbeta utomhus, är social, säkerhetsmedveten, noggrann och intresserad av mekanik.
Arbetsuppgifter
Som kontaktledningstekniker arbetar du med att ersätta gamla kontaktledningar med nya och att underhålla och laga de befintliga kontaktledningarna. Du arbetar med el- och trafiksäkerhet på järnvägsspåren och du är en viktig pusselbit för att infrastrukturen ska fungera på bästa sätt. Till din hjälp har du spårgående fordon och du jobbar från korg. Yrket utövas utomhus och innebär att följa ritningar och att ha god materialkännedom. Det är ett fysiskt arbete som kräver god kondition och stor rörlighet.
Efter utbildningen
Kontaktledningstekniker är ett yrke med karriärmöjligheter och utrymme för personlig utveckling. Det finns ett stort behov av fler kontaktledningstekniker vilket skapar mycket goda möjligheter för arbete efter avslutad utbildning. Utbildningen ger dig de kunskaper som behövs för yrkesrollen.
Ansökan och behörighet
Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som
- har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen
Har du annan utbildning eller erfarenhet?
Då kan du bli validerad och därmed bli behörig till utbildningen ändå. Validering innebär att vi gör en kartläggning och bedömning av din kompetens och kvalifikationer. Det spelar ingen roll om du har lärt dig det du kan inom det formella utbildningssystemet eller på annat sätt, i Sverige eller utomlands, nyligen eller för länge sedan.
Hälsoundersökning
Du bör genomgå en syn och hörselundersökning med godkänt resultat samt fylla i en hälsodeklarationsblankett för att vara lämplig för yrkesrollen. Läkar- och optikerundersökningen bekostar du själv. Läs mer på Transportstyrelsen hemsida.
Kursinnehåll
- Arbeten och byggnation på kontakt- och hjälpkraftsystem, 20 YH-p
- Behörighet för röjsåg, 3 YH-p
- Byggnation av kontaktledning med elektriska kopplingar, 20 YH-p
- Elkraftteknik, 20 YH-p
- Ellära, 20 YH-p
- Elsäkerhetsföreskrifter för högspänningsanläggningar, 5 YH-p
- Introduktion för järnvägstekniker, 7 YH-p
- Järnvägens elkraftkraftsförsörjning, 10 YH-p
- Järnvägsteknik och säkerhet för tekniker, 14 YH-p
- Komponent- verktygskännedom och montage, 15 YH-p
- LIA 1, 20 YH-p
- LIA 2, 50 YH-p
- Lågspänningsinstallationer och föreskrifter vid järnvägen, 13 YH-p
- Praktisk ellära, 20 YH-p
- Projektarbete/examensarbete, 15 YH-p
- Stabilitetspåverkan i spår, 2 YH-p
- Växelvärme, byggande, underhåll och energistyrning, 6 YH-p
-
Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.
Examen, diplom m.m.
Utbildningen är eftergymnasial, avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN.
Utbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen 200 YH-poäng.
Upplägg
Utbildningen är 44 veckor och läggs upp i nära samverkan med regionala och nationella entreprenadföretag vilket innebär att utbildningens innehåll motsvarar kraven som dina framtida arbetsgivare ställer.
Övningsanläggning
Utbildningens praktiska övningar görs på skolans fullt utrustade övningsanläggning. Läs mer om övningsanläggningen här.
Praktik – Lärande i arbete (LIA)
14 veckor av utbildningstiden är praktik, Lärande i arbete (LIA) ute på företag och är en första kontakt med dina framtida arbetsgivare.
På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Kostnad för eventuellt boende och resor under LIA betalas av den studerande. Det finns möjlighet att ansöka om stipenium via Aktiestinsen för kostnader relaterade till LIA. Eventuellt stipendium betalas ut efter utbildningen.
Intresseanmälan
Välkommen till Nässjöakademin!
På Nässjöakademin hittar du yrkeshögskoleutbildningar, högskolekurser,enstaka kurser och företagsanpassade kurser och uppdragsutbildningar. Hos oss får du möjlighet till ny kunskap, sammanhang, nätverk och kanske det viktigaste av allt - personlig utveckling. Vårt mål är att du som studerar ska hitta...