Videoreportage
Jobba som signaltekniker
Jobba på den högteknologiska järnvägen,
bli signaltekniker
Är du noggrann, initiativtagande, teknikintresserad och vill bidra till samhällsutvecklingen? Då är signaltekniker ett yrke för dig.
Som signaltekniker är du med och underhåller och bygger järnvägens många signalsystem. Allt för att bibehålla den höga säkerheten på järnvägen. Du kommer att arbeta med avancerade säkerhetssystem som skickar information till bland annat lokförarna om vad som händer längs spåret. Som signaltekniker kan du jobba med nybyggnation eller underhåll och felsökning av signalanläggningar.
Tillsammans med järnvägens övriga tekniska system inom el- och banteknik samt telekommunikation blir du en samhällsbyggare som hjälper till att förhindra och avhjälpa akuta feltillstånd i spåret.
Jobbet kan innebära veckovis skiftarbete under nätter och helger och arbete på annan ort där du bor på arbetsplatsen under en vecka för att sedan vara ledig en vecka. Detta innebär å andra sidan traktamente utöver grundlönen vilket gör att yrket kan ses som välbetalt. Det finns också mycket goda möjligheter att vidareutbilda sig hos din arbetsgivare.
Genomsnittlig månadslön innan traktamente: 44 000 kr (Från Statistiska centralbyråns lönestatistik 2021)
Om utbildningen
Om utbildningen
Hos oss går du en ettårig (40 veckor) Yrkeshögskoleutbildning med utbildare som själva arbetat många år ute i järnvägsspåret. Teori varvas med mycket praktiska moment i vår unika järnvägsanläggning i Ängelholm. Där har du tillgång till bangård med spår, järnvägsfordon och järnvägsmuseum. Du får också prova på arbetslivet genom LIA (Lärande i arbete) hos någon av våra företagspartner i branschen under 14 veckor och kommer under utbildningen även att göra ett examensarbete.
Kursinnehåll
Följande kurser ingår i signalteknikutbildningen:
- Allmän järnvägsteknik för tekniker 4 YH-poäng
- ATC utrustning Standard 18 YH-poäng
- Examensarbete 10 YH-poäng
- Introduktion för järnvägstekniker 5 YH-poäng
- Linjeblockering 13 YH-poäng
- Lärande i arbete (LIA) 70 YH-poäng
- Signalteknisk grundutbildning 37 YH-poäng
- Signalställverk modell59 18 YH-poäng
- Signaltekniska principer och grunder 11 YH-poäng
- Säkerhetsaspekter 8 YH-poäng
- Trafiksäkerhet för arbete i trafikerat spår 6 YH-poäng
På vår övningsanläggning i Ängelholm har du som studerande tillgång till en unik studiemiljö med bangård, spår, järnvägsfordon och Järnvägens museum. Kunniga och erfarna lärare som arbetat inom de olika infrastrukturområdena kommer att vägleda dig på banan mot ditt drömyrke. Våra lärare som undervisar och examinerar i utbildningens behörighetsgivande kurser är godkända av Trafikverket.
Ansökan och behörighet
Ansökan öppnas den 15/1-2023 och stängs den 15/5-2023!
Grundläggande behörighet
För att bli antagen ska du visa att du uppfyller de lagstadgade kraven för grundläggande behörighet till Yh-utbildningar. Handlingar som du kan styrka din behörighet med är:
- Examen, slutbetyg eller avgångsbetyg från svensk gymnasieutbildning eller intyg för behörighet till högskolestudier och yrkeshögskolestudier från folkhögskola
- Gymnasiediplom från gymnasieutbildning i utlandet och utlåtande över gymnasieutbildning från UHR
- Dokument som visar att du bor i annat skandinaviskt land där du är behörig till en motsvarande utbildning.
Grundläggande behörighet innefattar krav på godkänt betyg i matematik 1 och svenska 1.
Övriga behörighetskrav
Utbildningen ställer krav på förkunskaper i ellära, mekatronik och elektromekanik som uppnåtts genom utbildning på gymnasialnivå eller på ett annat sätt.
Vid behov kommer vi erbjuda en behörighetsgivande förutbildning. Om antal sökande till denna förutbildning blir större än antalet lediga platser till den ordinarie utbildningen avgörs antagningen genom urval. Urvalsgrunden är betyg. Urvalsvärdet räknas som aritmetiskt medelvärde av betyg i matematik 1 och svenska 1. När två eller flera sökande har samma meritvärde används lottning som skiljekriterium.
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen 200 Yh-poäng
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Självkostnader kan uppstå för resor och boende om LIA-platsen är belägen utanför studieorten. Ansök om studentkort för att kunna få tillgång till studentrabatter och resa billigare!
Varför välja Trafikverksskolan?
Samarbete med branscher
Behov på
arbetsmarknaden
Bra kontakter med näringsliv
Intresseanmälan
Järnvägen - mer än bara lokförare
Aldrig har så många åkt tåg som nu. Aldrig har det varit så trångt på spåren som nu. Aldrig har vårt klimat behövt dig så mycket som nu. Var med och bygg vidare på denna hållbara bransch - utbilda dig...