Kommande starter
Om utbildningen
Hela världen som arbetsplats
Utbildningen är 2-årig och bedrivs på heltid (ej distans)
21 veckor Lärande i arbete, LIA
Flygplan ställer stora krav på noggrannhet och ansvarstagande eftersom det handlar om säkerhet, det är viktigt att behålla lugnet i pressade situationer och du arbetar självständigt eller i samverkan med andra. Som flygtekniker har du varierande arbetsuppgifter inom underhåll, reparationer, tillsyn, och ny tillverkning av flygplan. Arbetet är både praktisk och teoretiskt, vilket innebär att du måste tycka om att skruva samtidigt som du ska kunna sätta dig in i och fördjupa dig i material och manualer på engelska. Du använder ny teknik för att lösa tekniska problem genom metodisk felsökning och dokumentation av utfört arbete. Utbildningen sker i samarbete med Edströmska.
Lärande i arbete
Lärande i arbete (LIA)
På yrkeshögskolan varvas teori med praktik, detta innebär att en del av din utbildning är förlagd på en arbetsplats. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetsgivarna och teori varvas med praktik ute på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för Lärande i arbete (LIA).
På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du får arbetslivserfarenhet och känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Du knyter kontakter på arbetsmarknaden som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.
Hur stor del av utbildningen som består av LIA skiljer sig mellan utbildningarna. Läs mer under respektive utbildning för information om antalet LIA-veckor.
Din LIA-plats söker du som studerande själv utifrån kursplan och dina egna önskemål om framtida karriär. Genom hela processen har du stöd och coachning från skolan. Du får även utbildning i metoder och verktyg som gör att du kan söka din LIA-plats på ett professionellt sätt.
LIA - 21 veckor
Efter examen
Efter examen kan du söka arbete som
- Flygtekniker Kategori B1.1
- Militär underhållspersonal motsvarande Kat A1 och Kat B1.1
- Underhållstekniker
Varför välja Västerås Yrkeshögskola?
Externa föreläsare
Behov på
arbetsmarknaden
Praktik/LIA
Så ansöker du
Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande.
Särskild behörighet
Följande gymnasiekurser med minst betyg E/G/3 :
- Engelska 6 / Engelska B
- Matematik 2 / Matematik B
- Fysik 1 / Fysik A eller motsvarande; den som har gått något av programmen Elprogrammet, Energiprogrammet, Fordonsprogrammet eller Industriprogrammet med godkänt betyg i kurserna Ellära A, Ellära B och Elektronik grundkurs har behörighet i Fysik A/Fy1a eller 1b1 + 1b2. Motsvarande kurser till Fysik 1: Naturkunskap 1b, alternativt Naturkunskap 1a1 tillsammans med minst 50 gymnasiepoäng i kurser inom ämnen som Teknik, El, Installation, Automation, Industriteknik eller Fordonsteknik. Naturkunskap 2, 100 poäng får motsvara Fysik 1.
Reell kompetens
Om du som söker saknar betyg för att uppnå kraven på grundläggande behörighet och/eller särskild behörighet, men anser dig ha rätt kompetens som motsvarar den formella behörigheten kan du i stället ansöka till utbildningen genom att få din reella kompetens prövad. Reell kompetens innebär att du genom arbetslivserfarenhet, föreningsliv, utlandsvistelse, tidigare studier eller på andra sätt har inhämtat kompetens som motsvarar behörighetskraven.
Urval av sökande
Läs mer om urval för det här programmet på vår hemsida.
Kursinnehåll
Kurser
- Aerodynamik 5 YHP
- Digitalteknik och flyginstrument 15 HP
- Elektronik för flygtekniker 5 YHP
- Ellära 15 YHP
- Examensarbete 10 YHP
- Flyglagstiftning 10 YHP
- Flygplanslära 85YHP
- Fysik 20 YHP
- Gasturbinmotor 20 YHP
- Lärande i arbete 105 YHP
- Matematik 20 YHP
- Materiallära 20 YHP
- Mänskliga faktorer 5 YHP
- Propeller 5 YHP
- Underhållsteknik 80 YHP
Kostnader
Utbildningen till Flygtekniker är kostnadsfri och berättigar till studiemedel hos CSN.
Intresseanmälan
Västerås yrkeshögskola
YH-utbildningar är ett alternativ till universitet och högskola i nära samverkan med näringslivet. Att studera på en yrkeshögskola ger stora fördelar för både studerande och företag. YH-utbildningar ger förutsättningar för den studerande till att komma ut i näringslivet för att...
Läs mer om Västerås Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.