Om utbildningen
Vad gör en BIM-samordnare?
Vill du arbeta med 3D-modellering och samordning inom byggbranschen? BIM står för “building information management”. Som BIM-samordnare arbetar du med att skapa, visualisera och organisera ett byggprojekts olika faser - som idag består av digitala modeller, VR, 3D-skanning, robotar och avancerad teknisk utrustning. BIM-samordnaren ser till att arkitekter, ingenjörer och entreprenörer arbetar gemensamt. Du har en central roll i projekt med många inblandade och ser till att digitala modeller av den framtida byggnaden utvecklas under byggprojektets gång. Denna yrkesroll passar dig som gillar att lösa problem, är duktig på att samarbeta, är kreativ och vill arbeta med mycket teknik!
Att arbeta som BIM-samordnare är ett socialt yrke, där det gäller att vara både kommunikativ, lyhörd och initiativtagande. I yrkesrollen ingår det även att ansvara för informationshantering och kravställningar för BIM-modeller, samt hjälpa till med teknisk support och rådgivning. Du kommer också att arbeta med programvaror inom CAD, konstruktion och visualisering. Som BIM-samordnare har du en nyckelroll i framtidens byggande, där du är med och bidrar till ett hållbart och modernt samhälle!
Efter avslutade studier kan du ha följande yrkesroller:
- BIM-samordnare
- BIM-koordinator
- BIM-projektör eller Byggprojektör med inriktning BIM
Jobbmöjligheter efter examen
Resan med BIM har bara börjat, och därför kommer din yrkesroll att utvecklas starkt! BIM-samordnare är en eftertraktad roll och det finns många olika jobbmöjligheter inom bygg- och anläggningsbranschen. Efter avslutad utbildning kan du jobba som BIM-samordnare på ett arkitektkontor, en konstruktionsfirma eller hos en entreprenör. Du kan också arbeta som BIM-konsult och erbjuda dina tjänster till olika företag och organisationer som behöver hjälp med att implementera och använda BIM-verktyg och programvaror. Ytterligare en möjlighet är att arbeta som utbildare och lära ut om BIM och dess tillämpningar inom byggindustrin.
Ansökan
Ansök till utbildningen på YH Akademins hemsida!
Varför välja YH Akademin?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Så ansöker du
Grundläggande behörighet:
-
avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
-
alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
-
alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning,
-
alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper
Betyg E/G/3 i följande kurser
-
Bygg och anläggning 1
— Eller —
-
Konstruktion 1
Inte behörig?
Ingen fara! På yrkeshögskola finns det olika sätt att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.
Reell kompetens
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Genom att ansöka med reell kompetens kan du på olika sätt visa att du har den kompetens som krävs. Det kan handla om kunskaper och erfarenhet som du fått genom yrkeserfarenhet, föreningsliv eller volontärarbete. Läs mer om hur du ansöker med reell kompetens på utbildningens hemsida.
Preparandkurs
Om du inte uppfyller de särskilda förkunskapskraven kan du läsa en preparandkurs. Detta är en webbaserad kurs som du läser i egen takt. Vid godkänd preparandkurs blir du behörig i ämnet du saknar. Se vilka preparandkurser vi erbjuder till denna utbildning på vår hemsida.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.
Videoreportage
Intresseanmälan
Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans!
Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...