Sommelier
Utbildningen för dig som vill ha en gedigen dryckeskunskap samt kunskap om mat och dryck i kombination, inklusive arbetsledning.
Du får dessutom den unika möjligheten att genomföra WSET nivå 2 och 3 i vin samt WSET nivå 2 i sprit. Vårt nära samarbete med arbetslivet innebär att du får den senaste och mest aktuella kompetensen som efterfrågas både på hemmaplan och internationellt. Dessutom har du chans att knyta många värdefulla kontakter i branschen under utbildningens gång.
Yrkesroller och arbetsplatser
Yrket sommelier innebär arbete på restaurang med ansvar för drycker, inköp, lagerhållning och vin- och dryckeslistor. Du vägleder gästerna i val av dryck till maten och har ansvar för deras sammantagna upplevelse vid bordet.
Som utbildad sommelier kan du också välja andra typer av tjänster som exempelvis hovmästare, dryckesansvarig, matsalschef eller Food and Beverage Manager.
Om utbildningen
Under utbildningen får du bland annat
- fördjupade kunskaper om viner, öl, cider, sprit, vatten och kaffe
- träna på att smaka, dofta och beskriva olika drycker
- teoretiska kunskaper om viners ursprung, druvor och distrikt
- lära dig att kombinera mat med dryck
- stor kunskap om olika dryckesproducenter och deras produkter
- lära dig kundbemötande, säljteknik, ledarskap och ekonomi
- möjlighet att genomföra WSET nivå 2 och 3 i vin och WSET nivå 2 i sprit, som erbjuds i samarbete med WSET Approved Program Provider The Good Wine Habit.
WSET står för Wine & Spirit Education Trust och erbjuder korta, fördjupande kurser. Efter avslutad kurs och godkänd examination får du ett diplom för att visa på din kunskap.
Kommande kursstarter
Kursinnehåll
Kurser
5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.
- Drycker – Alkoholservering, 5p
- Drycker – Vin, 25p
- Drycker – Vin, mousserande vin och starkvin, 45p
- Drycker – Öl, sprit och övriga drycker, 20p
- Ekonomi, 10p
- Examensarbete, 15p
- Kommunikation och säljteknik, 10p
- LIA, 40p
- Mat och dryck i kombination, 15p
- Operativt ledarskap, 15p
LIA (praktik)
LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.
Studieupplägg och examen
Utbildningen genomförs på plats, omfattar 1 års studier på heltid och leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av individuella arbeten, projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. På Yrgo samarbetar vi tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen är personer som arbetar inom området.
Samarbete med arbetslivet
Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:
Climat Wines AB – ESS Group – Grythyttans Gästgiveri – Liseberg – Odd Island Brewing – Radisson Hotels – Skrubbes Wines – Vingruppen – Westman Wine – Wine Mechanics
Så ansöker du
- Samla ihop alla de dokument du ska skicka med din ansökan.
- Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.
Bifoga i din ansökan
- Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
- Studieintyg om du har pågående behörighetsgivande studier.
- Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.
Förkunskaper och behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:
Grundläggande behörighet
Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande.Mer om vad grundläggande behörighet innebär.
Särskilda förkunskaper
Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:
- Servicekunskap eller Servering 2 eller Service och bemötande 1
Har du pågående studier?
Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 13 juni. För att vi ska kunna veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.
Antagning och urval
Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.
Hur görs urvalet?
Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg.
Antagningsbesked
Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du ensen ansökanfår du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan.
Kostnader
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
HITTA DIN FRAMTID HOS YRGO
En yrkeshögskoleutbildning ger dig precis den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Välj bland vårt stora och breda utbud. Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg, är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad och har ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Varje år...