Sök utbildning 👉
YH-utbildning

Diagnostekniker inom motorbranschen

Längd
2 år
Nästa startdatum
januari 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
2 år
Nästa startdatum
januari 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

januari 2025

  • Klassrum
  • Karlstad

Om utbildningen

Diagnostekniker inom motorbranschen

Utbildningen passar dig som är intresserad av teknik och fordon. Här får du en snabb och säker väg till kvalificerade jobb inom fordon och bilelektronik.

Vad gör en diagnostekniker?

Som diagnostekniker inom motorbranschen arbetar med att förstå, felsöka och reparera olika typer av problem i mekaniska och elektriska system på fordon. Du arbetar i en snabbt utvecklande bransch.

Yrkesroller efter examen

  • diagnostekniker
  • kundmottagare
  • servicerådgivare
  • tekniker.
För mer information om Diagnostekniker inom motorbranschen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Yrkeshögskolan i Karlstad?

Eftertraktad utbildning

Praktik/LIA

9 av 10 får arbete efter avslutad utbildning

Så ansöker du

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i följande kurser eller ha motsvarande kunskaper : Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Matematik 1 och Engelska 5.

Urval och platser

Urvalet till utbildningen görs genom antagningsprov. Vi tar emot 18 studerande på utbildningen.

Examen & Intyg

Kunskaper efter utbildningen

Hos oss lär du dig det som branschen efterfrågar, vilket gör dig anställningsbar direkt efter din yrkeshögskoleexamen. Du får bland annat kunskap i

  • aircondition (AC)
  • arbetsledning
  • diagnostik
  • felsökning
  • kundbemötande
  • styrsystem.

Kursinnehåll

Lärande i arbete

Under din utbildning kommer du att praktisera på ett eller flera företag inom branschen i 18 veckor under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

Grundläggande fordonsteknik, 20 yhp

Grundläggande kunskaper om fordonsteknik och reparation i olika fordon, fördjupad kunskap om de mät- och arbetsverktyg som används inom fordonsreparationer, samt om funktion och arbetssätt hos olika lösningar och komponenter som förekommer i fordon.

Praktisk tillämpning fordonsteknik, 35 yhp

Fördjupad praktisk kunskap om fordonsteknik genom praktisk tillämpning, fördjupa sina kunskaper inom fordon, reparation samt service i olika fordon. De studerande kommer få möjlighet att utföra arbeten på externa kundfordon.

Diagnoskompetens–analog och digital mätning, 45 yhp

Fördjupade kunskaper om analog- och digital mätteknik, analys av mätvärden, mät- och diagnosverktyg som används inom analog- och digital mätteknik, samt om funktion och arbetssätt hos de kretslösningar och komponenter som förekommer i fordons elsystem och nätverk. Utöver det får den studerande kunskap om komponenter, symboler och beteckningar samt utvecklar förmågan att tolka olika varianter av kopplingsscheman inför felsökning och reparation i elsystem samt nätverk i olika fordon.

Diagnoskompetens–praktisk tillämpning, 35 yhp

Fördjupad praktisk kunskap om mätteknik och analys av mätvärden. Fördjupa sina kunskaper inom diagnostik, reparation samt nyinstallation av elsystem och nätverk i olika fordon.

Intygsutbildning AC, 15 yhp

Kunskaper och färdigheter om användning av luftkonditionerings-system som innehåller fluorerade växthusgaser i motorfordon, miljöpåverkan av köldmedier med fluorerade växthusgaser samt motsvarande miljölagstiftning.

Efter genomgången och godkänd kurs erhålls ett utbildningsdiplom så den studerande kan söka ett utbildningsintyg av INCERT vilket ger behörighet att arbeta med luftkonditionerings-system i motorfordon under certifierad person.

Miljö och säkerhet, 10 yhp

Den studerande ska genom kursen förstå betydelsen av och veta vad det innebär med kvalitetssäkrat arbete, förstå ISO-certifiering, miljöhantering och arbetsmiljö i branschen. I kursen används digital läroplattform.

Servicemarknad–kundhantering, 25 yhp

Kunskaper och färdigheter om företagens interna organisation, om hur mänsklig kommunikation fungerar och hur denna kan utnyttjas och förbättras, i kundorienterat- och
målinriktat verkstadsarbete inom motorbranschen, gruppdynamik, grundläggande verkstadsjuridik samt kvalitetsarbete.

Styrsystem–chassi, transmission och säkerhet, 15 yhp

Kunskaper i konstruktion och funktion av olika avancerade styrsystem inom transmission, chassi- och säkerhetssystem.

Styrsystem–el och hybrid, 30 yhp

Kunskaper i kunskaper i konstruktion och funktion av olika avancerade styrsystem inom el, hybridfordon, säker frånkoppling av högvoltssystemet, samt regler för att jobba med högvoltssystem.

Styrsystem–förbränningsmotor, 20 yhp

Kunskaper i konstruktion och funktion av olika avancerade styrsystem inom förbränningsmotorn. Kursen ska även ge fördjupad kunskap om förbränningsmotorer såsom bensin, gas-, dieseldrift och avgasrening.

Styrsystem–praktisk tillämpning, 30 yhp

Färdigheter i att kunna tillämpa teoretiska kunskaper för att praktiskt kunna arbeta med olika styrsystem samt de komponenter som styrs av dessa i fordon.

Teknisk engelska, 15 yhp

Kunskaper och färdigheter i teknisk engelska vilken används inom motorbranschen. Kursen belyser bland annat engelsk vokabulär som används inom motorbranschen, teknisk funktionsbeskrivning på engelska samt muntlig yrkesrelaterad kommunikation på engelska.

LIA 1, 25 yhp

Kunskap och förståelse för LIA-företagets arbetsmiljö och miljöhantering, samt processerna på verkstaden, reservdelsavdelningen och kundmottagningen. Om det är möjligt ska den studerande även får kunskap om bilförsäljningens koppling till verkstaden.

LIA 2, 25 yhp

Kunna felsöka fordon och ställa rätt diagnos med handledning samt självständigt utföra reparation med efterföljande kontroll

LIA 3, 40 yhp

Självständigt kunna felsöka fordon och ställa rätt diagnos samt utföra reparation med efterföljande kontroll. Den studerande ska även installera ny programvara, uppdatera styrsystem, kontrollmäta in- och utsignaler samt analysera och utvärdera erhållna mätvärden.

Examensarbete, 15 yhp

Den studerande ska genom kursen tillämpa och fördjupa sina kunskaper, färdigheter och kompetenser för att formulera och besvara en frågeställning som behandlar en fördjupning av
innehållet i ett arbetsområde med anknytning till någon av kurserna.

Målgrupp

Utbildningen passar dig som

  • gillar att varva praktik och teori
  • har ett intresse för teknik och fordon
  • inte har någon grundläggande utbildning inom fordonsteknik.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Diagnostekniker inom motorbranschen

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Yrkeshögskolan i Karlstad
Axel Johnsons väg 6
651 84 Karlstad

Yrkeshögskolan vid Karlstads Teknikcenter

Vi samarbetar med över 50 företag, tillsammans utformar och utvecklar vi utbildningar så att de hela tiden matchar arbetsmarknadens kompetensbehov. Teori varvas med praktik och utbildningarna innehåller LIA (Lärande i arbete) på en eller flera arbetsplatser. Alla YH-utbildningar är avgiftsfria...

Läs mer om Yrkeshögskolan i Karlstad och visa alla utbildningar.

Highlights