Programmering
Inom programmering finns det många olika inriktningar vilket innebär att du kan ha väldigt varierande jobb. Du kan arbeta med allt från spel i mobiltelefoner eller datorer till avancerade system inom industribranschen.
Programmerare eller systemutvecklare?
Inom området programmering finns det bland annat två olika inriktningar – programmerare och systemutvecklare. På vissa arbetsplatser är det programmeraren som arbetar med omfattande programmeringsuppgifter medan det på andra arbetsplatser är systemutvecklarens uppgift. Vanligtvis är det programmeraren som arbetar utifrån riktlinjer som systemutvecklaren tagit fram. Gränsen mellan programmerare och systemutvecklare har blivit allt mer diffusa då arbetsuppgifterna flyter ihop mer och mer.
Här kan du läsa mer om Yh-utbildningar till programmerare
Här kan du läsa mer om Yh-utbildningar till systemutvecklare
Olika programmeringsspråk
Som programmerare arbetar du bland annat med att ge maskiner instruktioner på hur problem av olika slag ska lösas. Du skriver instruktioner för hur problemet ska lösas i ett språk som datorn förstår. Det finns olika programmeringsspråk som går att använda, Javascript, Python för att nämna några. Datorer lyder instruktioner som människor har gett dem – det är att programmera.
Ditt jobb som programmerare handlar inte bara om att skriva kod, utan även om att komma fram till lösningar på de olika problemen. Många gånger finns det flera lösningar på ett och samma problem, ditt jobb är då att hitta den mest lämpade lösningen.
Med hjälp av de olika programmeringsspråken kan du skapa det mesta. Spel, applikationer, musik och konst är några exempel på vad du kan skapa med hjälp av programmeringsspråk. Mycket av det som vi använder i vårt vardagligaliv är programmerat utan att vi tänker på det, mobiltelefoner, leksaker och mikrovågsugnar är några exempel.
Yh-utbildningar inom programmering
Alla de olika Yh-utbildningarna inom programmering har olika inriktningar och specialområden. När du läser en Yh-utbildning varvas teori med praktik för att du som student ska få så bra förutsättningar som möjligt. Under studietiden har du praktik vilket innebär att du får arbetslivserfarenhet och redan då kommer i kontakt med möjliga arbetsgivare. Det ger dig ett försprång när det är dags att söka jobb!
Lycka till med dina studier!