Behandlingspedagog - yrkeshögskoleutbildning
Vill du vägleda människor som behöver en förändring?
Genom vår utbildning till behandlingspedagog blir du rustad för att stötta och vägleda andra till ett bättre liv. Under två år får du en bred teoretisk och praktisk bas för olika former av socialt arbete. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.
Utbildningen innefattar undervisning på plats samt LIA (Lärande i Arbete). Under utbildningen får du kunskap och erfarenhet kring behandlingsarbete såsom relationsskapande och bemötande samt olika behandlingsmetoder såsom KBT, MI och återfallsprevention. Som färdig behandlingspedagog kan du bland annat arbeta inom socialtjänst, missbruksvård, på HVB-hem, som boendestödjare och som behandlingspedagog eller socialpedagog på skolor.
Exempel på kursinnehåll:
- psykologi
- missbruk och beroendeproblematik
- migration, integration och kulturella möten
- utrednings- och behandlingsmetodik
- juridik
- friskvård och hälsa
- LIA (Lärande i arbete)
Eslövs folkhögskolas behandlingspedagogutbildning har ett etablerat kontaktnät ute i arbetslivet som vi samverkar med och som är med att kvalitetssäkra utbildningen. I utbildningens ledningsgrupp finns representanter från bland annat Statens Institutionsstyrelse i Hässleholm, Fogdaröd - vård, omsorg och utbildning, Stabbarpsgården och Nämndemansgården.
Kommande kursstarter
Arbetsmarknad
Som utbildad behandlingspedagog kan du arbeta inom många olika områden och med olika yrkestitlar. Gemensamt för de olika rollerna är stöttande arbete i dagliga aktiviteter. Du kan till exempel arbeta på behandlingshem av olika slag med vård för personer med beroendeproblematik. Behandlingspedagoger arbetar även med ungdomar med sociala problem som har behov av stöd. Andra arbetsplatser där du kan arbeta som behandlingspedagog eller socialpedagog är skolor och boenden som riktar sig till barn och ungdomar med psykiska funktionsvariationer, verksamheter för hemlösa och verksamheter för ensamkommande barn och ungdomar samt transitboende.
Ansökan och behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet till yrkeshögskola. Grundläggande behörighet betyder att du behöver uppfylla något av följande kriterier:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller behörighet från studier vid allmän kurs på folkhögskola.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Reell kompetens, dvs att du genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utbildningen är CSN-berättigad.
Ansökan sker digitalt via vår hemsida.
Lärande i arbete (LIA)
Lärande i arbete är en av de viktigaste kursavsnitten på en Yrkeshögskoleutbildning. Behandlingspedagogsutbildningens LIA innefattar 100 poäng, vilket innebär att du som studerande är ute på praktik under 20 veckor uppdelat på två omgångar.
Syftet med LIA är att du som studerande ska få lära dig i en verklig miljö. Ute på en arbetsplats får du möjlighet att vidareutveckla de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att du ska kunna arbeta som behandlingspedagog.
Inför dina LIA-perioder kommer LIA-platsen att kräva utdrag från polisens belastning- och misstankeregister.
Examen, diplom m.m.
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,5
Trevliga och bra lärare. Ger det där lilla extra!
Mysig skola som tänker levande ljus på borde , ingång mm.
Genom att läsa på en folkhögskola utvecklar du en personlig relation till dina kunskaper. Du får pröva dina tankar, kunskaper och färdigheter tillsammans med andra. Var beredd på att du kommer att lära känna dig själv på ett nytt vis....
Utbildningen är otroligt intressant och rolig. Man läser ämne som verkligen är intressanta och relevanta för dagens samhälle!
Ändå negativa med skolan är att det är lite dålig...