Videoreportage
Stödpedagog inom funktionshinderområdet
Vill du skapa möjligheter till ökad livskvalitet och bättre hälsa för människor med olika funktionsvariationer? Den här utbildningen vidareutvecklar din yrkeskompetens och förmåga att tillsammans med andra planera och utforma individanpassat stöd för en meningsfull vardag.
Som stödpedagog ska du kunna ta utvidgat ansvar för social dokumentation, driva utvecklingsarbete och vägleda kollegor i kvalitetsarbete. Du får kunskaper om olika funktionsvariationer, dess orsaker och konsekvenser och hur man hittar lösningar och förbättringsmöjligheter för att stödja varje enskild individ. Du kommer också att få större pedagogisk och etisk kompetens i mötet med både brukare och anhöriga.
”Utbildningen är helt skräddarsydd för yrkesrollen. Relevanta uppgifter, intressanta föreläsningar och utrymme för egen reflektion för att kunna växa i sin roll.” – Studerande
Hälsohögskolan vid Jönköping University är huvudman för utbildningen.
Utbildningen ingår i Vård- och omsorgscollege Kalmar län.
Praktisk information
Du behöver ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, mikrofon och kamera. Utbildningen kräver grundläggande digital kompetens. Som stöd under hela din utbildning finns Novas utbildningsledare. Kommunikationen mellan dig, lärarna och de andra studerande sker via lärplattformen Canvas.
Om du behöver övernatta vid de schemalagda träffarna kan du läsa mer här om vilka alternativ som finns.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
År 1
- Funktionsnedsättningar, 25 YH-poäng
- Praktisk juridik inom social omsorg, 15 YH-poäng
- Etik och professionellt förhållningssätt, 15 YH-poäng
- Människan i utveckling, 15 YH-poäng
- Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt, 35 YH-poäng
År 2
- Kommunikation, välfärdsteknik och kognitivt stöd, 35 YH-poäng
- Dokumentation och kvalitetssäkring, 15 YH-poäng
- Lärande i arbete – LIA, 20 YH-poäng
- Examensarbete, 25 YH-poäng
Utbildningen upplägg
Utbildningen går på halvfart under fyra terminer och bedrivs på studieorterna Oskarshamn och Värnamo. Utbildningen kan kombineras med arbete på deltid och vänder sig både till personer som redan arbetar inom området och till dem som vill in i yrket.
Studierna sker delvis på distans med fysiska träffar två sammanhängande dagar ungefär var fjärde vecka. Eftersom utbildningen bedrivs på två studieorter kommer föreläsaren att vara på plats varannan gång och varannan gång följer de studerande föreläsningen digitalt.
Behörighet & Urval
Förkunskapskrav
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet (svenskt eller från ett annat land) samt godkända betyg (E/G/3) i följande kurser eller motsvarande:
- Hälsopedagogik
- Specialpedagogik 1
- Specialpedagogik 2
- Svenska 2 alternativt Svenska som andraspråk 2
Du kan också vara behörig om du har gått äldre motsvarande utbildningar och/eller har arbetat länge inom området. Även minst ett års yrkeserfarenhet på heltid från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning krävs. Deltidsarbete på minst 50 procent räknas om till heltid.
Urval
Om det blir fler sökande till utbildningen än antal utbildningsplatser kommer urval att ske med hjälp av ett särskilt prov. Provet mäter den sökandes förutsättningar att kunna tillgodogöra sig utbildningen och är uppdelat på två områden; problemlösningsförmåga och läsförståelse.
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN för halvfartsstudier, beroende på vilken övrig inkomst du har.
Intresseanmälan
Nova - Utbildning, FoU & Affärsutveckling Facebook
En kreativ kunskapsmiljö som arbetar för regionens utveckling
Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling erbjuder möjlighet till att studera längre och kortare YH-utbildningar, högskoleutbildningar och uppdragsutbildningar på heltid, deltid eller på distans. Utbildningarna tas fram i samarbete med näringslivet och utifrån behov. Novas uppdrag är att bidra till hållbar...
Läs mer om Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling och visa alla utbildningar.