Om utbildningen
Möbel- och specialsnickare
Det är inte bara äldre möbler som har en själ. Som möbel- och specialsnickare tar du omsorgsfullt fram karaktären i varje möbel du tillverkar, även om de produceras i fler upplagor än en. Det är ditt jobb att skapa unika lösningar av andras idéer. Du är länken mellan designers och produktion, löser problem och utvecklar produkter och tekniker – samtidigt som du tar hänsyn till estetik, konstruktion, kostnad och miljö.
Arbetsmarknad
Du som är möbel- och specialsnickare har en eftertraktad yrkesroll, både inom träindustrin och som egenföretagare. Den svenska möbel och inredningsindustrin är i stort behov av kompetensförsörjning, bland annat till följd av de många pensionsavgångar som sker just nu.
Utbildningens mål
Efter examen har du de färdigheter och kompetenser som krävs för att arbeta som specialsnickare. Du har goda kunskaper om yrkets olika arbetsmoment, material och tekniker samt om sambanden mellan produktionsteknik, tidsåtgång och ekonomi. Du kan skapa ritningar för hand, i CAD2D/3D samt i CAD/CAM-program och hanterar allt från handmaskiner till att programmera en CNC-maskin.
Lärande i arbete (LIA)
Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper i praktiken och knyter kontakter som leder till jobb. Kundarbeten och externa uppdrag förekommer under hela utbildningen. Det ingår också två LIA-perioder på sammanlagt 18 veckor, vilka utgör nästan en fjärdedel av utbildningen.
Kurser
- Möbel- och kulturhistoria
- Entreprenörskap och företagande
- CNC-teknik
- Produktionsteknik och materialkunskap
- Prototyptillverkning
- LIA 1
- LIA2
- Examensarbete Fördjupning Möbelsnickeri
* Om du har erforderligt antal timmar i yrket kan du erlägga gesällprov i kursen Examensarbete – fördjupning möbelsnickeri.
Så ansöker du
Ansökan
Du ansöker till utbildningen via Folkuniversitetets hemsida. Ansökan öppnar 19 februari 2024.
Förkunskaper
Grundläggande behörighet enligt YH-myndighetens behörighetskrav.
Du har grundläggande behörighet att antas till utbildningen om du uppfyller något av nedanstående:
- Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
- Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
- Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
Särskilda förkunskaper
Trähantverksutbildning eller annan utbildning, erfarenhet eller förkunskap där sökande kan visa på grundläggande träkunskaper.
Kunskaper i svenska: Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen
Intresseanmälan
En av Sveriges främsta skolor inom möbel- och inredningsbranschen
På Tibro Hantverksakademi möter gamla hantverkstraditioner modern innovation. Vi utbildar framtidens hantverkare och projektkoordinatorer inom möbel- och inredningsbranschen genom mångårig kunskap, stor passion för hantverk och lite jävlar anamma. Våra utbildningar bygger på den långa yrkestradition och de generationer av...
Läs mer om Tibro Hantverksakademi och visa alla utbildningar.