Om utbildningen
Träbildhuggare / Träsnidare / Trähantverkare
Inte många yrken har en sådan närkontakt med sitt material som bildhuggaren, snidaren och trähantverkaren. Genom att forma träet för hand till detaljrika och effektfulla dekorationer till möbler, snickeri, inredning och konsthantverk får du en unik känsla och förståelse för träets egenskaper och möjligheter. Slutprodukten kan bli en inredningsdetalj i sig själv eller utgöra en del i en större helhet.
Utbildningens mål
Efter examen har du de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att arbeta som egenföretagare eller som anställd inom träindustrin. Du tillverkar bildhuggeriarbeten efter förlaga, till exempel inom möbel och inredningsbranschen. Du kan även rita och producera egna produkter. Genom utbildningens fokus på entreprenörskap har du kunskap om kundbemötande, prisberäkning och planering av ditt framtida företag. Utbildningen förbereder även för vidare studier inom hantverksyrken med trä som huvudmaterial.
Arbetsmarknaden
De flesta träbildhuggare arbetar som egenföretagare. Med de specialistkunskaper som utbildningen ger kan du kombinera företagandet med en anställning inom till exempel möbelsnickeribranschen. Du kan också skapa på beställning eller göra dina egna konsthantverk.
Så ansöker du
Ansökan
Du ansöker till utbildningen via Folkuniversitetets hemsida. Ansökan öppnar 19 februari 2024.
Förkunskaper
Grundläggande behörighet enligt YH-myndighetens behörighetskrav.
Du har grundläggande behörighet att antas till utbildningen om du uppfyller något av nedanstående:
- Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
- Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
- Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
Kunskaper i svenska: Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen
Urvalskriterier
Om det är fler sökande än antal platser kommer följande kriterier att vara meriterande: Betyg, Tidigare utbildning, Särskilt prov/Arbetsprover.
Poäng på antal år av tidigare utbildning och/eller poäng på kurser inom relevant område samt poäng på arbetsprover; arbete som den sökande presterat.
Antal platser: 8.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 5
En av Sveriges främsta skolor inom möbel- och inredningsbranschen
På Tibro Hantverksakademi möter gamla hantverkstraditioner modern innovation. Vi utbildar framtidens hantverkare och projektkoordinatorer inom möbel- och inredningsbranschen genom mångårig kunskap, stor passion för hantverk och lite jävlar anamma. Våra utbildningar bygger på den långa yrkestradition och de generationer av...
Läs mer om Tibro Hantverksakademi och visa alla utbildningar.
Jag har gått utbildningen träbildhuggeri på Tibro Hantverksakademi. I skrivande stund går jag mitt andra år på DYF-utbildningen här på Akademin.
Jag trivs jättebra här! Lärarn...