Sök utbildning 👉
YH-utbildning

IT-projektledare

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
220 YH-p (44 veckor, ca 1 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2025-04-16
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
220 YH-p (44 veckor, ca 1 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2025-04-16
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

IT-projektledare

IT-projektledare är yrket för dig som är driven, flexibel, självgående och som redan har yrkeserfarenhet inom IT-relaterade områden. Som IT-projektledare arbetar du i huvudsak med att ta fram kundanpassade systemlösningar, oftast tillsammans med kunder och i samarbete med ditt team. Du kan även arbeta med att budgetera, tillsätta resurser, dokumentera och framställa kravlista. Utbildningen sker på distans med givande träffar i Jönköping.

Vad arbetar du med?

Utifrån kvalitet, resurs och budget leder och kvalitets-säkrar du IT-projekt, allt på ett effektivt och framgångsrikt sätt. Du driver förstudier och kravarbete, gör riskanalyser och planerar enligt relevant projektmodell och kvalitetskrav. Att följa upp och utvärdera IT-projekt ingår också i dina arbetsuppgifter.

Du arbetar utifrån skillnader, likheter, för- och nackdelar när det gäller både traditionella och agila metoder och arbetssätt. Utbildningen ger dig även kompetens i relevanta lagar och regler och du har kunskap om de potentiella hot och risker som kan finnas inom IT. Ledarskap är en viktig del i ditt arbete och därför utbildas du i att vägleda och coacha en grupp men även enskild individ. Du har förmågan att analysera och identifiera en grupps olika faser för att på så sätt kunna påverka gruppens utveckling. Med din bakgrund inom IT kan du också agera teknisk rådgivare i olika IT-projekt.

Den tekniska utvecklingen och digitaliseringen är en allt större del av arbetsmarknaden och mer och mer arbete utförs i IT-baserade system. Ett av de mest efterfrågade yrken i området är IT-projektledare. Tillsammans med din tidigare yrkeserfarenhet har du efter examen både praktisk erfarenhet och teoretisk kunskap vilket gör att du kommer att vara mycket eftertraktad. Du kan arbeta som IT-projektledare eller agil projektledare i alla typer av företag.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater arbetar mycket i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.

För mer information om IT-projektledare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2025

  • Distans med träffar
  • Jönköping
  • Sista ansökan: 2025-04-16

Utbildningens innehåll

  • IT-projektledning, 45 YH-p
  • Affärs- & projektekonomi, 15 YH-p
  • Affärsmannaskap, 15 YH-p
  • Agila metoder, 35 YH-p
  • Examensarbete, 20 YH-p
  • Juridik & IT-säkerhet, 15 YH-p
  • Kommunikation, 15 YH-p
  • Ledarskap & grupputveckling, 25 YH-p
  • LIA, 35 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper
    • Yrkeserfarenhet: minst 2 års yrkeserfarenhet på heltid inom IT-relaterade områden. Det kan vara systemutveckling, IT-infrastruktur, webbutveckling, projektledning och/eller arbete i större projektteam samt infrastruktur, organisations- och verksamhetsplanering och försäljning av IT-tjänster. Du kan även ha arbetat som system- och applikationsspecialist, – förvaltare. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Denna utbildning har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som efterfrågas vid anställning, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Bland de som står bakom utbildningen finns bla AddPeople, ATEA, Avia, Axians, Colombus, Consid, Endeavor, Entiros, Framtiden, Fujitsu Sweden, JSC IT-partner, Kvadrat, Nethouse, Netmine, OAS IT, OnePartnerGroup, Red Capes IT, Secify, Senzum IT Service, Sigma Technology MID och Zoezi.

“Det är en extrem kompetensbrist på marknaden sedan digitaliseringen har exploderat i Sverige och det är en väldigt eftertraktad yrkesroll. Företagen behöver folk med kommunikationsförmåga som kan koppla ihop teknik och affärsmässighet.” Daniel Fransén, Red Capes IT

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: IT-projektledare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights