Videoreportage
Socialpedagog
Vill du ha ett meningsfullt arbete där du hjälper människor med psykisk ohälsa eller sjukdomar?
Yrket som socialpedagog är både spännande, omväxlande och av stor samhällsvikt. Dessutom behövs det konstant personal, vilket gör att du kommer kunna få jobb snabbt efter utbildningen.
Socialpedagogen – en social stöttepelare
Som socialpedagog spelar du en central roll och har varierande arbetsuppgifter. En av dina viktigaste uppdrag är att stödja barn och unga som har eller har haft psykiska utmaningar. Ditt arbete innebär att du blir en social stöttepelare både i skolmiljön och vardagen, där du även är med och bidrar till trygghetsarbetet. Du kommer att samarbeta nära andra yrkesgrupper såsom lärare och elevassistenter. Jämfört med socionomens roll, som ofta är mer administrativ, är socialpedagogens arbete mer praktiskt, med olika praktiska insatser.
Lätt att hitta jobb
Arbetsmarknaden för socialpedagoger ser ljus ut, med goda möjligheter både på kort och lång sikt. Något som beror på det ökande behovet av utbildade socialpedagoger över hela landet, särskilt inom vård och stöd för barn och unga. Stora arbetsgivare, som Statens institutionsstyrelse (SiS), har kanske ett särskilt stort behov av personal kommande år.
Läs på distans – med platsträffar i Piteå
Den här utbildningen läser du på distans. Det innebär att du har lärarledda lektioner, seminarier och föreläsningar digitalt. Du kommer också att arbeta i olika arbetsgrupper, samtidigt som du har tillgång till individuell handledning. Några tillfällen under varje termin träffas vi i Piteå för platsträffar, som vanligtvis varar 1-3 dagar. I arbetstid motsvarar utbildningen en heltidstjänst, du behöver kunna lägga ungefär 40 timmar i arbetstid per vecka.
LIA – praktik som socialpedagog
En viktig del av utbildningen är LIA-perioderna (lärande i arbete), där du får möjlighet att testa dina nya kunskaper på en arbetsplats. Praktikperioderna har olika inriktningar, med mer avancerade uppgifter under den andra perioden. Du kommer att få erfarenhet av planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av arbete.
Behörighet och Ansökan
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.
Särskilda förkunskaper/villkor
Kurser du behöver ha
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p.
Examen & Intyg
Efter utbildningen
Kompetens i många områden
Du kommer ha kompetens i flera områden efter utbildningen. Bland annat:
- Hur din och andras roller inom socialt arbete fungerar.
- Hur lagstiftning, författningar, riktlinjer och dokumentation inom arbetsområdet ser ut.
- Hur människors utveckling, socialisation och livsvillkor ser ut. Till exempel hur samband mellan uppväxtmiljö och socialt utanförskap hänger ihop.
- Hur mångkulturella perspektiv spelar in i det sociala arbetet.
- Hur man arbetar kring psykisk ohälsa, sjukdomar, funktionsnedsättningar, beroendeproblematik, samsjuklighet och kriminalitet.
- Hur vårdkedjor inom socialt arbete ser ut och samverkan mellan aktörer.
Fler yrkestitlar med samma utbildning
Utöver titeln socialpedagog kommer du kunna jobba i andra liknande tjänster, med andra titlar. Till exempel:
- Socialpedagog med ansvar för utredning och stödåtgång
- Drog- och alkoholterapeut
- Behandlingspedagog
- Behandlingsassistent
- Vårdare
- Boendehandledare
Intresseanmälan
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik, Industri & Tillverkning Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...