Om utbildningen
Vad gör en socialpedagog?
Vill du ha en yrkesroll där du hjälper andra människor till ett bättre och mer välmående liv? Då ska du utbilda dig till socialpedagog! I rollen som socialpedagog arbetar du med barn, ungdomar eller vuxna i olika livssituationer, där du tillsammans med den du möter hittar vägar till förändring och förbättring. Du kan till exempel arbeta med barn som varit med om svåra uppväxtförhållanden, arbeta på ett HVB hem för ensamkommande flyktingbarn, vara en del av en skolas elevhälsovårdsteam, eller arbete med vuxna som behöver hjälp med återgången till ett stabilt vardagsliv.
Socialpedagogik innehåller en blandning av olika kunskapsområden, exempelvis: socialpsykologi, socialt arbete, psykiatri, pedagogik, sociologi och juridisk kunskap anpassad efter yrkesrollen. För att lyckas i rollen som socialpedagog är det viktigt att du är en ansvarstagande, lyhörd och motiverande person, som brinner för att skapa trygghet åt den du möter. En viss del av personlig mognad krävs för att framgångsrikt kunna leda samtal kring svåra frågor, där det är viktigt att kunna agera professionellt och tålmodigt även i pressade situationer. Som socialpedagog är du en viktig länk mellan de som du hjälper och samhället.
Hur ser jobbmöjligheterna ut för en socialpedagog?
Det finns en stor efterfrågan på kompetens som socialpedagog, både inom offentlig och privat sektor. Framtidsprognoserna ser mycket goda ut flera år framöver. Detta är en yrkesroll som verkligen behövs!
Efter examen kommer du ha kompetens för att på ett självständigt sätt arbeta som socialpedagog inom vård och behandling på HVB och olika former av stödboenden. Din arbetsplats kan bland annat vara på:
- Statliga institutioner
- Kriminalvården
- Fältverksamhet
- Kommunal öppenverksamhet
- Kvinnojourer samt hem för personer med trauma
Ansökan
Ansök till utbildningen på YH Akademins hemsida!
Varför välja YH Akademin?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Så ansöker du
Grundläggande behörighet:
-
Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
-
Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
-
Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
-
Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Inte behörig?
Ingen fara! På yrkeshögskola finns det olika sätt att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.
Reell kompetens
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Genom att ansöka med reell kompetens kan du på olika sätt visa att du har den kompetens som krävs. Det kan handla om kunskaper och erfarenhet som du fått genom yrkeserfarenhet, föreningsliv eller volontärarbete. Läs mer om hur du ansöker med reell kompetens på utbildningens hemsida.
Ansök till utbildningen på YH Akademins hemsida!
Examen & Intyg
Efter utbildningen har du en Yrkeshögskoleexamen som Socialpedagog.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor ya.se/yrkeshogskola/socialpedagog/.
Videoreportage
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 3,5
Jag har studerat flera olika utbildningar och nu den sista med utbildningsort sundsvall, jag kommer sakna skolan och alla dess lärare och jag rekomederar varmt alla att välja YH...
Lätt att få återkoppling från lärare och bra stöd från dem genom utbildningen. Jag gillade upplägget och tar med mig oerhört mycket kunskap från YrkesAkademin.
Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans!
Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...
Socialpedagog flex i Sundsvall är en utbildning där praktisk och teoretisk kunskap valideras innan en individuell utbildningsplan tas fram. En bra utbildning som kräver förmåga ...